Åke på semester – då får succémannen köra

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAL75
TRAV

Per Lennartsson är den stora succémannen i trav-Sverige i år.

På lördag kör han sex hästar åt Åke Svanstedt på V75 – och tror på chans med två av dem.

– Zwack och Dollar Access verkar vara bra, de kan nog vinna, säger Lennartsson.

Solvallatränaren Per Lennartsson har ett fantastiskt år bakom sig både som kusk och tränare. Hans träningsverksamhet har utvecklats kraftigt under året och många nya hästar har kommit in i hans träning. Samtidigt gör Lennartsson succé som kusk och har blivit lite av Åke Svanstedts högra hand.

Just nu är Åke Svanstedt på semester i Florida tillsammans med flickvännen Sarah Swahn och då får Lennartsson ett stort ansvar. Lennartsson kör sex hästar åt Svanstedt på lördag när Jägersro kör V75.

– Jag kör mycket åt Åke och han ringde och frågade om jag kunde köra när han själv var på semester. Nu kör jag sex hästar och det blir som ett rejält arbetspass, annars skulle jag aldrig åka så långt. Om jag skulle fått köra en eller två hästar hade jag inte åkt, jag prioriterar min tränarrörelse, men nu funkar det och det verkar vara fina hästar, säger Lennartsson.

Hur är din och Åkes relation?

– Det är inget särskilt, arbetsmässigt är vi väldigt bra kollegor. Men i övrigt är det ingenting.

Hur mycket körorder och information får du inför ett lopp av Svanstedt?

– I princip ingenting, han har bra hästar och på den här nivån behöver man inte ha så så mycket instruktioner. Man behöver ha lite information om hästarna, till exempel om de är bra i ledningen eller går bättre bakifrån, men den informationen kan man få från personalen på väg ut till lopp. Det är inte så att Åke ringer och går igenom alla hästarna, då ska det vara något väldigt speciellt i så fall. Han litar på det jag gör och jag litar på att han gör sitt jobb.

Vad kännetecknar en Åke Svanstedt-häst?

– De är väldigt trevliga att köra i lopp, de pullar nästan aldrig och går oftast hela vägen in i mål. Han har som alla andra sämre och bättre hästar, man kan inte göra guld av gråsten, men han har hittat ett koncept som gör att hästarna är väldigt starka och tål den tuffa miljön som är ute på banan.

Känner man press?

– Absolut inte, jag känner aldrig press oavsett vem jag kör åt. Jag har min egna rörelse att luta mig emot och vill någon annan att jag ska köra så gör jag det, men vill de inte det skiter jag fullständigt i det. Men när jag kör mina egna hästar sätter jag press på mig själv att det ska fungera.

”Åke gillar honom”

Lennartsson inleder V75-tävlingarna i V75-1 där han kör femårige Zwack som vunnit två av tre lopp i Svanstedts regi.

– Det ser ut som en häst som är på väg uppåt och han har varit bra i de senaste starterna, han ska definitivt streckas om man går tillbaka och kollar vad han gjort. Det är en häst som verkar tagit åt sig av Åkes träning bra, han har en förmåga att få hästarna att höja sig, säger Lennartsson som här under kommenterar samtliga V75-styrningar.

Dollar Access (V75-2)

– Den är jättefin och jag har hört Åke pratat gott om den i tidigare sammanhang, jag vet att han gillar den här hästen. Den ska också streckas även om distansen kanske kan vara lite vansklig för en treåring som honom. Men det är sent på säsongen så det ska nog gå bra.

Rutger Raket (V75-3)

– En jättetrevlig häst som jag har kört flera gånger. Han kan nog smyga åt sig en skaplig slant och är väl ett chansstreck om man känner för det. Det är ingen het vinstchans.

Conrads Linsan (V75-5)

– Den verkar bra men jag blev imponerad av Stenströmers häst (Operett Ribb) senast. Jag mötte den då och den går hela vägen in i mål, den var mycket bra senast och får nog ledningen här. Blir svår att slå för det verkar vara en riktigt bra häst.

Nightlife la Marc (V75-6)

– Vet jag inte så mycket om men vi har ett bra läge och ska nog kunna få ett bra lopp härifrån. Har gjort jämna och fina insatser hela tiden och verkar inte så tokig. Möter några som är bra här men kan kanske dyka upp på en plats från det fina läget.

Classic Tile (V75-7)

– Vi har ett bra spår för jag tror det blir fart på loppet här, då passar det bra att vi kan smyga med där bak och ta dem till slut. Har gjort några riktigt bra insatser och verkar vara en stark och rejäl häst. Ska nog inte vara helt borta ur segerstriden, men det är svårt att uttala sig om hästar man aldrig kört tidigare. Men det känns som att Zwack och Dollar Access är de bästa chanserna.

ARTIKELN HANDLAR OM