– Fem har bra chans att vinna

Foto: ALN
TRAV

Åke Svanstedt dominerar i trav-Sverige och på V75.

Trots att han semestrar i Florida är han hetaste namnet i dag på Jägersro.

Från sin nybyggda gård i Vero Beach delger han Sportbladets läsare om sina bästa vinstchanser.

– Jag tycker att fem av hästarna har bra chans att vinna sina lopp, säger Svanstedt.

Han är den tränare som kör in mest pengar av alla i landet. Stall Svanstedts hästar har sprungit in 36,2 miljoner kronor hittills år. På V75 är han lika dominant och toppar championligan med 38 tränarsegrar. Det är dubbelt så många fler än tvåan Kari Lähdekorpi som har 19.

– I stort sett har det gått otroligt bra i år. Vi hade en svacka för någon månad sedan då hästarna presterade lite sämre. Men nu är de i full form igen, säger Åke Svanstedt till Sportbladet.

”Classic Tile är en kanon”

Inför dagens V75-omgång på Jägersro är han högintressant. Åke Svanstedt har tio hästar till start inom V75 där merparten av hästarna körs av Per Lennartsson. Svanstedt, som just nu semestrar i Florida, berättar själv vilka som är de hetaste segerkandidaterna.

– Jag tycker att fem av hästarna har chans att vinna sina lopp. Det är Zwack, Dollar Access, Conrads Linsan, Global Journey och Classic Tile.

Vem har bäst chans av dessa fem, då?

– Jag tycker att Classic Tile (V75-7) är en kanon. Han har imponerat och vunnit varje gång i tre starter för mig. Senast avslutade han med 1.11 sista varvet på ett mycket bra sätt och var inte tom i mål. Hästen är kanske ingen sprinter men är heller inte långsam ut så jag tror att det ska gå bra. Han är både stark och snabb och kommer han bara vettigt till ifrån bakspåret ska det vara bra chans.

– Global Journey i samma lopp har bra form nu. Han satt fast med lite sparat senast och var riktigt bra näst senast. Hästen är snabb ut och har ett perfekt läge. Jag tror inte att någon tar en längd på honom och slipper han bara tryck i ledningen kan han hålla undan. Men får han press på sig blir det svårare.

Kan du rangordna de övriga tre segerkandidaterna?

– Det är lite svårt men Dollar Access (V75-2) har varit jäkligt fin i två raka segrar. En del brukar säga att treåringar inte kan vinna på V75 men det tror jag att han kan göra. Han är snabb ut men går bra bakifrån också.

– Conrads Linsan (V75-5) var riktigt fin i debuten för mig då hon vann på ett bra sätt med gott om krafter kvar. Hon har tränat jättebra en längre tid och är stark och rejäl. Det kan ju bli vingel ifrån springspår på tillägg men hon är så pass bra att hon kan greja det ändå.

– Zwack (V75-1) har gjort tre starter för mig och varit bra vid två segrar. Han är rejäl och fin på alla sätt men har vunnit i enklare gäng och jag vet inte riktigt hur han hävdar sig nu när det är V75. Men känslan är att han kan räcka långt, säger Åke Svanstedt till Sportbladet.

Någon av dina övriga som kan duga?

– Kanske Year In Review (V75-3). Han har gått riktigt bra i de två senaste starterna och varit klart förbättrad. Det här är inte den värsta gulddivisionen som körts och helt borta är han inte. Kan vara en rysare.

ARTIKELN HANDLAR OM