Kolgjinis galna åktur – kör gårdshäst i Kosovo

Foto: KANAL75/Thomas Blomqvist
TRAV

I januari visas dokumentären om Lutfi Kolgjinis uppväxt.

Här är de första bilderna från dokumentären – där Lutfi Kolgjini kör en gårdshäst i Kosovo.

Jägersroprofilen Lutfi Kolgjini har haft ett fantastiskt år och vunnit flera stora lopp, bland annat Derbyt och Kriteriet. På lördag avgörs Uppföddningslöpningen på Jägersro och tar Kolgjini hem även det loppet blir han den tredje svensk att vinna de tre klassiska loppen – under samma år. Bara Sören Nordin (1970) och Stig H Johansson (1990) har lyckats med den bedriften tidigare.

Fattig och rättlös flykting

Lutfi Kolgjini är nu landets största travtränare och driver en miljonrörelse hemma på gården i skånska Vomb. Men Kolgjini hade en tuff och svår uppväxt som fattig och rättlös flykting i Kosovo.

Under fyra dagar i oktober reste tv-producenten Lissi Gustafsson och filmaren Thomas Blomqvist från Kanal 75 runt i Albanien och Kosovo. Med på resan följde travtränaren Lutfi Kolgjini som kom till Sverige 1967 som åttaåring tillsammans med sin familj.

Dokumentären om den populäre travtränaren kommer sändas i TV4 i januari men i Lindberg Orakat på atg.se visades de första bilderna från dokumentären.

Kolgjini fick testa på att köra en gårdshäst i Kosovo. Kolgjini trodde att han hade full koll, men hästen stegrade sig och stjärntränaren var ytterst nära att flyga ur vagnen.

– Han är fantastisk, han är en känslomänniska. Jag tycker det är underbart, sa TV4-profilen Joakim Johansson om Lutfi Kolgjini. Johansson var gäst i Lindberg Orakat den här veckan.

Klicka här för att se Lindberg Orakat (till vänster på atg.se). Klippet med Kolgjini är efter cirka 17 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM