Edlund: All heder till Anna Forssell

Johan Edlund om storloppet

TRAV

MALMÖ. Första gången en kvinna vinner en klassiker.

Anna Forsell är historisk.

Med en häst hon valde ut när den var tio dagar gammal.

Anna Forsell fastnade för Global Noble när han i stort sett var nyfödd och stod i en box på Alebäcks stuteri. Hon tyckte att hästen såg ut som en kanon, hur man nu kan göra det när en häst bara är tio dagar, och köpte honom.

I går vann Global Noble en halv miljon kronor i Svensk Uppfödningslöpning. Så all heder till Anna Forsell. Trots stenhård öppning första 500 meterna för att få spets hade han mod att svara de jagande konkurrenterna över upploppet.

Global Noble ser inte ut som en tvååring. Han liknar mer en femåring som varit med i tävlingscirkusen ett par säsonger.

Men det ska sägas att det inte är lätt att ta steget från att vara bäst som tvååring till att bli en internationell stjärna. Under de år jag följt travet intensivt (sen 1980) är det bara Revenue som vunnit Uppfödningslöpningen och sen blivit en världsstjärna. En häst på trettio år.

Oddsen talar inte för Global Noble.

Galoppsituationer påverkade

Två galoppsituationer påverkade ordningsföljden i två avdelningar i går. I V75-3 galopperade Hoity Toity Face i spets 600 meter från mål. I rygg på henne satt favoriten, Noras Bean, och utvändigt Björn Goop med Global Investment. Jenny J Karlsson bakom ledaren kunde inte galoppera sig fri, eftersom Goop på utsidan ”var i vägen”. ­Vilket gjorde att Noras Bean blev dragen sist i fältet och tappade chansen till en bra placering. Björn Goop vann sedan loppet.

I V75-5 körde Thomas Uhrberg galopp med Operett Ribb som tvåa invändigt 350 från mål. Uhrberg galopperade sig fri från fältet och gav Björn Goop och Muscles of Gold, som satt i rygg, fritt fram. Goop kunde senare spurta förbi Conrads Linsan, som såg klar ut 200 meter från men visade trist inställning. Vem gjorde rätt repsektive fel av Karlsson och Uhrberg? Enligt reglementet, som är luddigt värre, gjorde båda rätt. Ingen av dom fick heller nåt straff av ­domarna.

Noterbart är alltså att Björn Goop vann båda loppen.

Skyllde på tjoande konkurrenter

Normalt sett är det bra drag i loppen på Jägersro. Men i går var det stillsamt i de flesta avdelningarna. Det största undantaget var Global Journey (V75-7) som fick starta mycket tufft för att få ledningen. Väl där höll han säkert undan till vinst.

Eliott Hall har överkapacitet för sin klass. Men endast över lång distans. I går vann han V75-6 trots att han kostade på sig att galoppera i ledningen 350 meter från. Körande Johnny Takter skyllde på att ­några av konkurrenterna tjoade på sina hästar och skrämde Eliott Hall. Nu har ­hästen galopperat i fem lopp på raken och tränaren Lutfi Kolgjini har en hel del att slipa på. Jag får en känsla att det mesta ­sitter i det mentala.

De kalla månaderna brukar innebära framgångar för Thomas Uhrberg och Kari Lähdekorpi. Uhrberg vann V75-1 med ­Jealous Broline efter ledning i två varv. Lähde­korpis vinst kom med Ready to Rock

(V75-2) som också använde sig av spets hela vägen.

Ingen av hästarna sattes på nåt större prov så vinsterna ska inte övervärderas.

ARTIKELN HANDLAR OM