Här förstör hon Luddes chanser

Kunde ha blivit historisk på hemmaplan

Foto: Kanal75
TRAV

Det blev ingen unghäst-Grand Slam för Lutfi Kolgjini.

Här är anledningen: Anna Forssell.

Hennes Global Noble vann Svensk Uppfödningslöpning efter en heroisk insats.

– Verkar jag lugn? Jag har nog inte förstått vad som hänt, sade segrarinnan efteråt.

Det bjöds på hög dramatik när årets största lopp för tvååringar avgjordes på ett gråmulet Jägersro.

Inför Svensk Uppfödningslöpning hade mycket av intresset riktats mot Lutfi Kolgjini.

Inte konstigt eftersom det bara hänt två gånger i svensk travhistoria att en tränare tar trippeln derbyt-kriteriet-uppfödningslöpningen under samma år.

Men när Kolgjinis egen styrning Little Face galopperade bakom bilen verkade chanserna vara borta direkt.

Istället blev det en våldsam inledning när Johnny Takter bakom Global Noble pressade på ledande I Me Mine. 1.11,4 första 500 meterna var den brutala tidsnotering som till slut tvingade Tommy Hanné att överge befälet.

När man sätter varvtiden 1.14,9 i relation till Raja Mirchis löpningsrekord på 1.15,4 från i fjol och det höstruskiga vädret är det inte svårt att förstå att ledaren redan där spillt mycket kraft.

Sedan kom nästa tryckare från Bazir Dimanche och dessa båda lämnade övriga med flera längder på sista långsidan.

I slutsvängen hade Global Noble skakat av sig även denna attack och såg för en stund ut att försvinna till överlägsen seger.

Det var då Johnny Takter och Anna Forssell fick känna smaken av den vanmakt som en utbrytningscyklist måste uppleva då krafterna tryter och en frustande klunga närmar sig med hotfull hastighet.

Blick för talanger

Främst i den framstormande hopen fanns megaskrällen Lookslike A Face. Kolgjinis andrahäst som serverats en smygresa av Erik Adielsson och plötsligt hade korn på att ge sin tränare den historiska fullträffen.

Men när målfotot granskats stod det klart att publiken på Jägersro inte fick uppleva någon historisk trippel. Istället fick man se en ung tränare ta sin första klassiska seger sedan Global Noble tagit fram sina sista krafter hållit huvudet först.

– Självklart är det stort, det största jag vunnit, men jag kan inte säga hur jag känner. Jag tror inte att det har gått in i huvudet ännu , sade en lycklig, men ändå samlad vinnare en halvtimme efter loppet.

Under sina fem år som professionell har Anna Forssell haft en tydlig linje. Att plocka fram hästar själv och träna dem från grunden. Femårige miljonären Wiranas Dream kommer från hennes första kull och är således äldst i stallet. Ett år yngre Victor L.H. vann derbykval i år och har tjänat nästan lika mycket.

Och att Forssell verkar ha en sällsynt blick för talanger är Global Noble ett tydligt exempel på. Hästen hittades nämligen bara tio dagar gammal vid ett besök på Alebäcks Stuteri.

– Jag fick syn på honom i en box av en slump. Han var så fin att min första tanke var att "jag måste bara ha honom." Det är nog enda gången jag gjort upp en hästaffär på det sättet, berättade Anna Forssell med ett leende.

Unikt tillfälle

Att det var en ytterst värdig vinnare verkade de flesta överens om. Till och med mannen som just missat ett unikt tillfälle och dessutom störtats från landets tvååringstron.

– Lite besviken är man när det var så nära. Men jag måste säga att Anna Forssell gör det fantastiskt med ett litet material. Idag är det hon som ska hyllas, konstaterade Lutfi Kolgjini.

Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM