Rygga kufen som går sin egen väg

Micke Nybrink om hur du bli rik på trav

TRAV

Att äga häst ska vara som att spela V75.

Liten chans att vinna jättestort.

Att spela smart är inte att ha många rätt.

Stor chans att vinna pyttelite.

Läste en intressant insändare i Travrondens senaste nummer. Hästägaren och uppfödaren Johan Dieden ger sig in i debatten om hur pengarna ska fördelas till hästägarna – så att suget att vara med ökar. Diedens förslag är mycket bra. Med de pengar vi har framstår det faktiskt som det enda vettiga upplägget.

Slopa allmosor

Vi ska tävla om pengarna – inte dela ut dem som bidrag efter premielopp. Slopa ­alla allmosor och gör ägande av unghästar till ett högvinstspel á la V75. Med skrotade premielopp kan vi plötsligt tävla om snuskiga summor. 55 miljoner kronor finns att leka med. Tvååringarna skulle kunna ha två lopp med fem miljoner i förstapris. I de ­åtta försöken till dessa finaler delas det ut en miljon till vinnaren.

I det läget, med grova pengar i potten för en tävlande tvååring, känns det ruskigt ­intressant att ”lämna in en rad” (köpa en unghäst). Hästägande som ett högvinstspel ­låter väl betydligt mer intressant än en ­nästan garanterad förlust?

Kan man sedan ha samma upplägg för tre- och fyraåringar lär nog hjulen snurra i många år framöver, när man som häst­ägare alltid har chansen dra in högsta vinsten. Att de flesta fortfarande förlorar och inte är närheten av pengarna är ointressant – titta på V75. Där spelar vi som tokiga och vinner ”aldrig”. Men hoppet finns där, vi har i alla fall chansen så länge vi är med.

Vinner sällan men mycket

Hur ska man spela för att vinna stort på trav? Den frågan får jag ganska ofta. Svaret jag brukar ge är att man inte ska spela för att ha så många rätt som möjligt. Gör man det, bara siktar på att hitta maximalt antal vinnare, hamnar man i favorit­träsket.

De experter som leder tipsligorna med flest antal tipsettor är knappast de bästa. Jo, de är bäst på att hitta favoriter och troligen framgångrika på V75 när utdelningen ligger under 10 000 kronor. Men att ta rygg på dem är pengarna i sjön.

Ska du rygga någon så är det kufen som går sin egen väg, som bjuder på helt andra drag och ganska ofta är helt fel ute. Men emellanåt sätter han den i krysset. Rätt vad det bjuder han på en vinnare som ger 14 gånger. Dessutom: Ofta har han förmågan att peka på svagheter hos favoriter. Ofta kan han motivera varför den är illa ute.

Så ser han ut – spelaren eller experten som kan göra dig rik. Han vinner en gång om året, på sin höjd, men då smäller det till ordentligt.

ARTIKELN HANDLAR OM