Jonna, 24: Jag blir inte chockad om han vinner

Foto: ALN
TRAV

För två månader sedan gjorde han oväntad comeback på tävlingsbanan.

På lördag kan tolvårige Super Light vinna gulddivisionen – och besegra elitloppsvinnaren.

– Det kanske är dumt att säga det, men får han rätt lopp blir jag inte förvånad om han sätter nosen först, säger tränaren Jonna Silvén.

Tolvårige Super Light har en fantastisk karriär bakom sig med 38 segrar på 141 starter. Hästen har under hela sin karriär tränats av Rommetränaren Jörgen Westholm och tillsammans har de tjänat över 11,4 miljoner kronor.

I mitten av januari vann hästen ett gulddivisionslopp på Bergsåker och var helt överlägsen. Efter loppet var tränare Westholm rörd i vinnarcirkeln.

Anledningen var att hästen då gjorde sin sista start hos Westholm. Efter loppet åkte hästen till Italien för avelsverksamhet. I Italien verkade miljonhästen i aveln i några månader innan han återigen återvände hem till Sverige. När hästen kom tillbaka till Sverige ville Jörgen Westholm inte ha hästen igen. Ägarkretsen ville starta igång hästen ännu en gång och valde då låta 24-åriga Jonna Silvén träna hästen.

”Som en ung fyraåring”

Hos Silvén har Super Light gjort två starter. I comebacken slutade hästen femma och senast på Rommetravet kom han fyra efter en spurt från köposition. På lördag startar hästen ännu en gång på Romme, den här gången i gulddivisionen med 150 000 kronor i förstapris.

Vid årsskiftet fallet Super Light för åldersstrecket vilket innebär att det här troligtvis blir hästens näst sista start i karriären. Den 27:e december har Rommetravet ett avtackningslopp för att hylla hästen. Trots sin höga ålder älskar Super Light att fortfarande tävla och träna enligt tränaren.

– Han är som sagt tolv år men mår bara fint, han är som en ung fyraåring. Man kan nästan se det på honom för han är hur pigg och glad som helst. Han hoppar och studsar och tycker det är skitkul att träna, han tycker om det här med trav. Man behöver inte slå fram honom i jobben utan han springer för han tycker det är kul, annars hade vi inte satt igång honom igen. Det är hästen som helt bestämmer takten, säger tränaren Jonna Silvén som var hästens skötare under några år hos Jörgen Westholm.

”Krigade varje meter”

Loppet på lördag innehåller flera topphästar. Bland annat får Super Light motstånd av elitloppsvinnaren Iceland och Stefan Hultmans Triton Sund. Men trots det tror tränaren på segerchans med sin pigge tolvåring.

– Jag är mycket mer än nöjd vad han gjort sedan han kom hem. Han bara lekte sig runt på Mantorp då han gick 1.13,5. Sen slog han sig oturligt i boxen inför ett lopp i Bollnäs, det händer en gång på miljonen. Sen var han bra på Romme igen. Jorma (Kontio) bara skrattade när han körde av banan senast. Han sa att hästen var helt fantastisk och krigade varje meter.

Kan han chocka spelarna och vinna?

– Han har bevisat under sin karriär att man aldrig ska räkna bort honom, men herregud, det är inga duvungar han möter. Men jag hade inte anmält om han inte haft lite chans, jag åker dit med en häst som formen pekar uppåt på och han är fräsch och pigg. Det avgörs hur loppet blir kört men med rätt lopp skulle jag inte bli förvånad om han sätter nosen först. Det kanske är dumt att säga så till en journalist men så är det.

Jobbar 7 till 23

Arbetet med Super Light tar upp mycket tid för Jonna Silvén. Mellan 7 och 16 på dagarna arbetar hon hos travtränaren Daniel Redén. Efter jobbet åker hon och tar hand om Super Light på kvällarna.

– Jag såg Super Light när han var en timme gammal, vi är födda på Gotland båda två. Jag har inget privatliv men jag kan ”bjussa” på det för Super Light, han har gett mig så mycket, säger Jonna Silvén.

ARTIKELN HANDLAR OM