Nurmos hot: Kan köra i ledningen

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAL75
TRAV

De flesta spelare räknar med Iceland i ledningen och spikar honom på sina V75-kuponger.

Men han riskerar svar – av Timo Nurmos stjärna Yanantin Boko.

– Det kan bli så att han körs i ledningen, säger Nurmos till Trav365.

Elitloppsvinnaren Iceland startar på lördag som jättefavorit när Rommetravet arrangerar V75 med jackpott. En ensam vinnare plockar hem 47 miljoner kronor och de flesta spelare litar på Iceland som singelstreck i V75-3.

För första gången får landets segerrikaste kusk, Björn Goop, chansen bakom stjärnhästen och tränare Melander meddelar att formen är kraftigt på väg uppåt. Enligt de flesta experter ska Goop tidigt sitta i ledningen med sin häst – och på så sätt vinna loppet. Men nu avslöjar konkurrenten Timo Nurmos att hans häst, Yanantin Boko, kan ge Iceland svar om ledningen.

– Vi får se hur det blir. Om hästen värmer bra och tar ledningen så kan det bli så. Det är lite svårt att bestämma det så här innan. Det beror på hur han känns och jag måste låta det vara öppet ännu så länge. Det kan bli så att han körs i ledningen och det kan även bli att han släpper, säger Nurmos.

”Bra form länge”

Yanantin Boko har gjort jämna och fina lopp på sistone utan att få sätta huvudet först. Men på lördag är det inte otänkbart för tränaren att en efterlängtad seger kan komma.

– Yanantin Boko är fint i ordning och har haft bra form länge. Men han har haft dåliga lägen varje gång på slutet och då är det inte lätt mot topphästar i gulddivisionen. Senast satt han sist men avslutade jättebra i skymundan. Jag körde honom i jobb i måndags och då var han lugn och fin. Han har även varit bra i jobb därefter och håller sin fina form. Den långa distansen passar bra här då han är stark. Läget är också bra den här gången och han är snabb ut.

Förutom Yanantin Boko har Nurmos två hästar till start på V75. I den första avdelningen startar sexårige Scargel från spår tolv bakom startbilen.

- Han återkomer efter vila senast och behövde loppet. Jag var nöjd med den genomköraren för han var inte så hårt tränat inför den starten. Han hade varit ifrån för en halsinfektion bland annat. Han går säkert framåt med loppet i kroppen och har känts fin i veckans jobb. Jag har också ringt och kollat med banmästaren på Romme i dag (läs fredag) och det ska gå att köra barfota fram på hästarna. Det behövs broddar bak men för Scargels del är det viktigt att han kan tävla barfota fram. Jag tror att han gör en bra insats men från spår tolv i V75 är det alltid svårt att vinna. Det krävs tur med tempo och positioner och man får ligga lite lågt på grund av det.

”Min bästa chans”

I V75-6 blir Cash Is Fun Zaz klar favorit. Även den hästen tränas av Nurmos som tror på bra chans om det löser sig från innerspåret bakom startbilen.

– Cash Is Fun Zaz var inte tom när han galopperade utvändigt om ledaren senast i Breeders Crown. Han har haft ett litet uppehåll därefter men har tränat hela tiden och det har inte varit några fel på hästen. Jag tycker att han känns riktigt fin för dagen och han har även jobbat bra under veckan. Den långa distansen passar bra eftersom han är så stark men innerspåret är knepigt. Han är lite säkrare med volt än med bilstart men han kommer att tappa från början. Jag tycker ändå att hästen känns så bra nu att han ska räknas med bra chans felfri. Det är min bästa chans på V75 och eventuellt tävlar han barfota fram, säger Timo Nurmos till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM