Sudden: Travet är livskvalitet för mig

Foto: AP
TRAV

Han har tidigare ägt flera framgångsrika hästar.

Nu har Mats Sundin gjort en ny satsning på travsporten.

I den snart tvåårige miljonhästen Rebellion hoppas han på en kommande stjärna.

– Travet är livskvalitet för mig. Det är en härlig hobby som jag har mer tid för nu, säger Mats Sundin och bjuder på V75-tips till jackpotten på Romme.

Hockeylegendaren har varit travintresserad i många år. Tillsammans med Hardy Nilsson var han tidigare delägare i stjärnhästen Rotation som sprang in närmare tio miljoner kronor. Han har även delägt Photo Maxx som tävlade framgångsrikt för Jimmy Takter i USA.

– Det som har lockat mig mest är tävlingsmomentet. Det är det man känner igen som idrottsman och som drog mig till travet. Att äga en häst som har chansen att vara med och slåss i stora lopp är häftigt, säger Mats Sundin till Sportbladet.

VM- och OS-hjälten drar vissa paralleller från sin karriär som aktiv.

– Det är lite samma känsla som att åka ut på isen i en VM- eller OS-final inför 20 000 personer på läktaren och miljoner tv-tittare. För mig är det samma adrenalinpåslag när min egen häst startar.

Köpte Rebellion

Vid årets elitloppsauktion köpte Mats Sundin den dyraste hästen. Stefan Hultman ropade in ettårige hingsten Rebellion för 1 010 000 kronor. NHL-stjärnan Kristian Huselius ville köpa samma häst och bjöd länge emot men tvingades ge sig på slutet.

– Det var en tuff budgivning och jag är glad att vi lyckades köpa honom.

Hur gick tankarna inför köpet av en ny häst?

– Jag, Ulf Dahlén och Lennart Hovelius är traventusiaster som har kamperat ihop i ishallar genom åren. Vi har köpt honom tillsammans och nu siktar vi på att lyckas även på travbanan.

– Målet är att försöka hitta en elithäst eller två. Vi vände oss till Stefan Hultman som är en fantastiskt duktig tränare. Stefan tyckte att Rebellion har bra blodslinjer och en bra exteriör.

”Ett riktigt krutpaket”

Mats Sundin berättar att han definitivt bestämde sig för att ha Rebellion hos Hultman efter ett besök på Menhammar. Tillsammans med Hultman fick han köra elithästen Jaded i ett träningsjobb.

– Jag fick åka en sväng med Jaded och det var ett riktigt krutpaket. Du kan tänka dig själv, jag och Stefan tillsammans, det är 200 kilo plus i sulkyn, säger Sundin och skrattar.

– Det var riktigt roligt och efter det så kände jag att det var rätt ställe att ha hästen på. Jag är ute var tredje vecka och tittar till honom och ser när han tränar. Det är livskvalitet för mig och det är spännande att få vara med under uppbyggnadsperioden.

– Det finns inga garantier för att det ska bli en kanonhäst, men man måste få drömma lite. Så här långt ser det bra ut och det ska bli oerhört kul att följa Rebellion, säger Mats Sundin.

ARTIKELN HANDLAR OM