”Beklagligt om det här stoppar honom”

Foto: ALN
TRAV

Maharajah föll som jättefavorit på V75 i lördags.

Hästen var sjuk – och nu är framtiden osäker.

– Det var ett bakslag, det tar 14 dagar i bästa fall innan han är fit for fight igen, säger tränare Hultman till Trav365.

Stefan Hultmans femårige stjärna Maharajah föll tungt som jättefavorit på V75 i lördags. Maharajah satt långt bak i kön hela vägen och sågs aldrig med segerchans. Flemming Jensen och Local Conch vann loppet – 30 meter före Maharajah som slutade femma i mål och agerade långt under normal standard.

”Man blir besviken”

Direkt efter loppet förstod tränare Hultman att något inte stod rätt till. Hästen hostade flera gånger i boxen efter loppet och under söndagen stod hästen med hög feber och under måndagen var en veterinär ut till Hultmans gård på Ekerö utanför Stockholm och gjorde en grundlig genomgång av hästen.

– Man blir besviken när man ser att något inte stämmer. Jag förstod att allt inte stod rätt till och jag såg direkt att allt inte var som det skulle. Veterinären gjorde en mycket grundlig undersökning där han kollade EKG och tog blodprov. EKG:et var bra, så hjärtat har inte tagit stryk. Men halsen var dålig och det tråkiga var att det är en virusbild på honom och det kan man inte medicinera. Det tar 14 dagar i bästa fall innan han är fit for fight igen, så det var tråkigt. Han är pigg och glad nu och äter mycket, det är inte som när vi människor har influensan men allt är inte bra med honom.

Osäker framtid

Stefan Hultman har en långsiktig plan på Prix d'Amerique i januari. Men efter förlusten i lördags är framtiden osäker.

– Först och främst ska han bli frisk, det är nummer ett. Sedan får vi se vad som händer. Det är fortfarande två och en halv månad kvar till Prix d'Amerique men det är inte det enda loppet för honom, det vore beklagligt om det här skulle stoppa honom.

Kan Prix d'Amerique vara i farozonen?

– Det vet man inte, det är lite för tidigt att säga. Men det här var ett dåligt upplägg att han fick det här loppet i lördags. Att han inte skulle vara i 100-procentig form visste jag, men det normala var att han skulle gått framåt med tio procent. Det var ett bakslag.

Vad säger du om att Örjan Kihlström fick kritik för sin passiva styrning?

– Örjan kände direkt att något inte var rätt med hästen. Han är unik på det sättet att han känner när hästarna inte är bra. Istället för att jaga på honom och vara trea var han nu istället femma. Direkt efter loppet sa Örjan till mig att något var fel, hästen tog inte tag i grejerna som han brukar, säger Stefan Hultman till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM