Nybrink: Enligt mig är du bäst

Micke Nybrink om tränaren

TRAV

Aldrig riktigt erkänd.

Alltid behandlad som en outsider.

Nisse Enqvist, du är en nagel i ögat på stortränarna.

För mig är du och Opal Viking bäst.

Det finns topphästar som Järvsöfaks och Victory Tilly. Vi har hästkarlar som Stig H Johansson och Lutfi Kolgjini. Och så finns Opal Viking och Nisse Enqvist.

Klump i halsen

Nu lägger Opal Viking av. Han och Nisse Enqvist tackades av Johan Edlund i TV4 i söndags och jag satt där med en liten klump i halsen. Jag har haft den stora äran att följa Opal Vikings åtta år långa karriär. Jag såg honom vinna debuten på Mantorp som treåring. Den 2 juni 2003 vann han med 20 meter på 1.15,9/2 140 volt, körd av Lennart Forsberg. Samma år fick han sitt stora genombrott när han sopade banan med motståndet i Breeders Crown-finalen i Örebro.

Åtta år utan stopp

Jag skulle kunna räkna upp hur många segrar som helst. Opal Viking gjorde 113 starter och vann 54 lopp. Men det som imponerar på mig mest är helheten. Hur Enqvist matchat sin stjärna, hur han ­tävlat med honom i åtta år utan stopp på ­vägen.

Nils Enqvist ska givetvis ha ett stort erkännande av hela trav-Sverige. Ändå känns det som han inte fått det. Det har gjort förbannat ont i travetablissemanget, proffstränarna, att en kille som inte kan ett piss om trav kan göra den här

resan. Det har svidit.

Travets humla

Nisse, en hästrädd pajsare som knappt vet vad som är fram eller bak på en häst, sa för sig själv: ”Hur svårt kan det vara?” och skred till verket. Visst, han fick en hel del hjälp i början och många goda råd på vägen men jag är helt säker på att det är Enqvist som ska ha äran.

För mig är du helt överlägsen, Nisse. Det du gjort med Opal Viking är bland det häftigaste jag sett inom travet. Din förmåga att se vad som är bäst för Opal Viking har varit otrolig. Därför kan jag inte annat än hoppas att du fortsätter vara den du är, travets lilla humla (som inte vet att han inte kan flyga men gör det ändå), och visar att man kan vad fasen man vill, bara man vill och tror.

Opal Viking pensioneras nu. Han kommer att få det bra. Han är värd det. Nisse tänker inte ”slå ihjäl honom för att han blev så bråkig”. Opal Viking heter som tur är inte Nordgubben … Nisse älskar såklart sin häst.

ARTIKELN HANDLAR OM