Här är V75-hästen som har 250 ägare

Förlorade sin Rixhäst – nu har andelsägarna en ny stjärna

Foto: Kanal 75
Rix-ägarna till Gitano som numera kallar sig stall "Tre Hjärtan" och kan få sin första V75-vinst på lördagen.
TRAV

Är det årets sista V75-jackpot som står för dörren?

Det går förstås inte att veta.

Vad som är säkert är däremot att Sverige kan få 50 nya miljonärer på lördag.

I händelsernas centrum befinner sig en hemmatränare med 250 förhoppningsfulla hästägare i ryggen.

Lagom till julhandeln drar igång kommer en gyllene möjlighet att skriva upp klappbudgeten.

Veckans extra stora V75-jackpot på Halmstadtravet innebär att det beräknas bli minst 50 miljoner kronor att spela om bara i sjurättspotten.

Men för Stefan Persson och 250 stycken hästägare öppnas tomtesäcken redan i första avdelningen.

Då ska nämligen "trösthästen" Space Hoss visa om han kan leva upp till högt ställda förväntningar.

– Jag köpte honom för att jag såg en häst som kunna hävda sig i V75, säger Persson.

Bakgrunden till historien kan summeras i orden Gitano och Rixallsvenskan. Treåringen som tävlade för stall Halland slutade tvåa i årets upplaga av den populära tävlingen. När hästen som reglerna föreskriver skulle säljas på auktion i början av november hade Persson mobiliserat 401 av de totalt 1 000 delägarna som stod redo att betala 5 000 kronor vardera för att få behålla sin häst.

Förbluffande nog räckte det inte. Priset drog iväg över två miljoner och en snopen Persson fick vända hem med ett tomt hästsläp.

"Ska vara riktigt bra på lördag"

Men istället för att ge upp bildades stall "Tre Hjärtan" och två andra hästar köptes in. En tvååring som ska börja tävla till våren samt Space Hoss som nu står inför sin första start i nya regin.

– Jag har inte koll exakt, men det är runt 250 personer som fortsatte och gjorde den här satsningen istället. Det är jättekul att vi kunde få så många med. Speciellt som jag har haft koll på att Space Hoss varit till salu en tid och jagat köpare, säger Persson vars mål var att finna en "klar" V75-häst som kunde starta direkt.

– Eftersom det är hemmaplan passade det här loppet perfekt att börja i och grundtanken är att han ska vara riktigt bra på lördag. Det kändes också lovande när jag körde honom i måndagsjobbet.

Halmstadtravet har hakat på i satsningen och skrivit ut stallbackbiljetter till samtliga delägare, så det kan nog bli trångt i Perssons stall på lördagen.

– Det kan det bli, även om jag inte tror att alla kommer. Det är inte bara människor härifrån som är med, utan runt om i hela Sverige. Men vi får se till att ta hand om alla som dyker upp, säger Stefan Persson som ständigt blir varse att stall "Tre Hjärtan" är betydligt större än de flesta ägarkonstellationer.

– Ja, det blir mer och mer. De senaste veckorna har vi haft hästägare som kommit för att se honom nästan varje dag. Och jag kan märka det i vardagen också. Exempelvis är det en fröken på grabbens dagis som är med och alltid frågar. Häromdagen när jag var och handlade mat var det någon jag aldrig träffat som flög på mig vid fruktavdelningen för att höra hur det är med hästen.

– Det blir extra roligt att hålla på med det här när människor engagerar sig på det sättet.

Öppnar vägen mot 50 miljoner?

Och sannolikt lite extra press. Nu är det alltså upp till bevis för Space Hoss och Stefan Persson som lottats till spår sex i V75-1 och kan bli ekipaget som öppnar vägen mot en utdelning på 50 miljoner kronor.

– Jag har ju köpt honom för att han ska duga i V75 så det är klart att jag hoppas på segerchans. Han har visat att han kan öppna väldigt snabbt tidigare och det vore intressant om vi kunde komma till ledningen, men jag har inte hunnit studera motståndet tillräckligt för att veta om det är realistiskt, säger Persson som har ytterligare tre egentränade hästar med och dessutom kör 8 Il Divo i V75-2.

Det här berättar han om deras möjligheter att bli delaktiga i miljonregnet:

– Il Divo har bra form och senaste starten kan vi glömma då han hamnade i dåliga ryggar. Tyvärr fick han ett tråkigt läge längst ut på vingen och härifrån hjälper knappast hans startsnabbhet. Det krävs nog att det blir ett par strykningar innanför om han ska ha något med utgången att göra.

Börjat koncetrera sig

6 Twigs Tarzan (V75-4) kommer från två raka segrar då han tävlat utan skor.

– Han har varit mycket positiv, men anledningen tror jag inte beror lika mycket på barfotakörningen som att han blivit valack. Som hingst visste han inte vad han skulle göra på banan utan sprang åt alla möjliga håll, men nu har han börjat koncentrera sig. Lång distans är en fördel och spåret passar även om jag tvivlar på att han är snabb nog att komma till ledningen. Skulle vi nå dit ändå ökar chanserna. Han står hårt inne i klassen och går mest ut för att det är hemmaplan, men har å andra sidan haft en hel del krafter kvar vid segrarna. Även om det skulle komma snö i veckan är jag ganska säker på att de fixar banan så att det går att köra barfota, det brukar de alltid göra här i Halmstad.

12 Frillan Filiokus (V75-6) är en meriterad V75-häst som vann överlägset i sin senaste start för en dryg månad sedan.

– Sedan dess har vi siktat hit och hon gick ett rejält banjobb i torsdags så formen ska vara konserverad. Läget är iskallt, men ändå mindre illa för hennes del eftersom hon ofta blir hängande från början även från bättre spår. Hon är härdad i klassen och har suttit fast med krafter kvar mot liknande hästar flera gånger så även hon kan vara ett segeraktuell om vi har den nödvändiga turen.

I V75-7 skulle Persson ha startat två hästar, men Wiss Pen har strukits.

– Han blödde tyvärr näsblod efter måndagsjobbet så det måste vi kolla upp. 13 Max Hugo är däremot i fin författning och börjar så smått hitta tillbaka till formen. Nu blev det ett tufft lopp med flera riktigt bra hästar på startvolten så Kenneth (Haugstad) får smyga och försöka få med sig en bra slant.

Robin Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM