Saarela om chocken: Förlorat mina vänner

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAL75
Sami Saarela och Sahara Dynamite.
TRAV

I lördags valde TNT Stable att flytta sju av sina hästar från Sami Saarela.

Nu pratar den färske proffstränaren ut om det tunga beskedet.

– Hästarna lämnade mig i morse, det är arbetskamrater som åker, säger Saarela till Trav365.

I lördags meddelade storsatsande TNT Stable att de flyttar sju av sina tio hästar från proffstränaren Sami Saarela. TNT Stable har varit mycket framgångsrika med sina hästar och äger bland annat miljonhästarna Sahara Dynamite och Red Hot Dynamite. I början av karriären tränades de två stjärnorna av Solvallas Timo Nurmos där Saarela jobbade som skötare till hästarna.

För ungefär ett år sedan valde Saarela att satsa på en egen tränarkarriär och TNT Stable var så pass nöjda med Saarelas jobb att de flyttade alla sina hästar till den färske proffstränaren.

Under det första proffsåret har Saarela drabbats av flera motgångar. I början av året opererades Red Hot Dynamite, som delägs av brottarlegendaren Frank Andersson, för ett veck på blindtarmen vilket är direkt livshotande. Sahara Dynamite har varit skadad men är nu på väg tillbaka och kvalade för några veckor sedan.

TNT Stable är inte nöjda med resultaten hos Saarela och väljer nu att flytta alla sina tio hästar till Lutfi Kolgjini i Skåne. Ett mycket tungt bakslag för Saarela som blir av med ungefär hälften av alla sina hästar.

– Det kom en buss i morse och hästarna är nu på väg till Skåne. Det är tråkigt, jag har skött de (Sahara och Red Hot Dynamite) sedan de var små och det är arbetskamrater som åker. Men det är mycket annat som ska fixas också. Jag har två killar som jobbar här men det blir nog så att de får sluta. Sen måste jag nog säga upp ett stall på banan och fylla ett för att hålla värmen i vinter. Jag tycker jag haft mycket otur och det verkar fortsätta, det var en fin julklapp det här, säger Saarela.

Hur mår du?

– Det är lugnt, det finns inte så mycket hästar att träna så det blir mindre att skotta på dagarna. Jag kan inte göra så mycket, jag har gjort mitt bästa och det är svårt att matcha ”Luddes” siffror. Det är som det är här i världen, Men det är tråkigt att man blir av med sina arbetskamrater och vänner.

”Ingen som bryr sig”

Saarela har tre hästar kvar i träning som ägs av TNT Stable – men han tror inte att de blir långvariga.

– Nej, de är till salu så de kan nog lämna när som helst. När sådant här händer brukar flera ägare flytta sina hästar också, så man vet aldrig. Men de andra ägarna har inte hört av sig.

Har du haft några stridigheter med TNT Stable?

– Jag har ingen aning om varför de flyttar. Jag fick veta det här efter att du visste det, jag kan inte göra så mycket. Jag hade inte räknat med det, det kan man inte göra. Jag trodde det var lugnt för jag tycker vi lyckats bra. Den ena är ju opererad och död egentligen men det är ingen som bryr sig om det. Sahara är jättefin och jag hade tänkt starta om några veckor, men det går ju inte nu.

Hur känns det att det läckte ut i media innan du fick beskedet?

– Det beskriver ungefär som det är, det blev en trevlig helg…´

Men trots massflytten av hästar har Saarela gott mod inför framtiden. Flera fina hästar finns fortfarande kvar i hans träning.

– De tyskägda Pompano-hästarna är fina och sedan någon tvååring. Det finns lite hästar och det är långt ifrån mörkt. Det är ingen jordbävning för att de flyttat hästar. Jag siktar på att ha 15 hästar kvar i träning, säger Sami Saarela.

ARTIKELN HANDLAR OM