Ägarna: Kolgjini är den bästa tränaren

Foto: Kanal 75
TNT Stable.
TRAV

På lördagen slog det ner som en bomb i trav-Sverige.

Hårdsatsande TNT Stable flyttar stjärnhästarna Sahara Dynamite och Red Hot Dynamite till Lutfi Kolgjini.

Orsaken: mildare klimat och bättre träningsmöjligheter i Skåne - plus att "Ludde" är bäst.

TNT Stable har satsat stenhårt på färske proffstränaren Sami Saarela, den tidigare lärlingen som när han jobbade för Timo Nurmos var med och hittade både Sahara Dynamite och Red Hot Dynamite.

Sahara Dynamite dominerade sin kull med segrar ibland annat Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby och gjorde även succé i elitloppet i fjol med en imponerande försöksseger på tiden 1.09,8 innan han skadades. Hingsten har tjänat 6,7 miljoner kronor och vunnit 22 av 30 lopp.

– Efter ett mycket bra arbete av Sami Saarela har Sahara Dynamite kommit tillbaka i tävlingsskick efter att varit borta från tävlingsbanan i cirka 16 månader. Vi tror och hoppas att Sahara har mycket ogjort på travbanan och att flytten till Kolgjinis anläggning skall ge honom möjlighet att visa det. Det mildare klimatet i södra Sverige samt Kolgjinis träningsfaciliteter tycker vi känns bättre än brodd och vinterbana, säger Joakim Andersson i TNT Stable.

Var nära att dö

Red Hot Dynamite vann "allt" som treåring inklusive Svenskt Travkriterium och var kullen kung. Han har tjänat fem miljoner via 14 segrar på 22 starter, men har fått stora delar av årets säsong förstörd på grund av sjukdom.

– Red Hot kommer från en konstig säsong, där tarmbekymmer som kunnat kosta honom livet förstörde alla förberedelser. Tack vare fantastiska veterinärer överlevde Red Hot. Red Hot har efter det startat sju gånger under 2010 med blandade resultat. Fjärdeplatsen i finalen av Europaderbyt får ses som främsta merit. Vi vill att Red Hot skall få de bästa möjligheterna att förbereda sig inför säsongen 2011 och anser i dagsläget att Lufti Kolgjiinis träning och anläggning ger detta. Vi tror dessutom att ett miljöombyte kan vara bra för Red Hot, säger Joakim Andersson.

"Kolgjini är nummer ett"

Att TNT Stable nu väljer att satsa på Lutfi Kolgjini beror även på Jägersrotränaren stora framgångar.

– Kolgjini har under 2010 återigen visat att han är unghästtränare nummer ett. Vi tycker därför att det känns spännande att även flytta några av våra unghästar till honom. Exakt vilka som kommer att flyttas till Kolgjini är i dagsläget inte helt bestämt.

TNT Stable har tills i dag haft tio hästar i träning hos Sami Saarela.

– Vi vill påpeka att vi hela tiden varit nöjda med Sami Saarelas arbete. Att vi tagit detta beslut har egentligen ingenting med Sami att göra, utan är helt enkelt ett beslut vi tror är bäst för våra hästar i dagsläget. Dessutom anser vi att den mängd hästar vi har för tillfället bör spridas på fler tränare. TNT Stable kommer att fortsätta att samarbeta med Sami. På vilket sätt och hur, får framtiden utvisa.

Sahara Dynamite och Red Hot Dynamite flyttas till Lutfi Kolgjini på måndagen.

Lars-Ove Pettersson/kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM