Himmel och helvete för Stefan Persson

Foto: KANAL75
TRAV

Först brände han med obesegrade Bring Me Back.

Sedan vann han på topptid med Trustworthy Ås.

Det var en svängig onsdag för Stefan Persson.

Trustworthy Ås har gett sin tränare Kari Lähdekorpi mycket huvudbry. Men nu tycks han ha hittat rätt. Trustworthy Ås tog hand om ledningen i första sväng och därefter släpptes ingen över bron. Fyraåringen gick ifrån till en överlägsen seger och i mål stannade klockorna på mycket fina kilometertiden 1.11,8a/1 640 meter.

– Vilken häst! Det är nog inte så jättemånga fyraåringar som gör om den här insatsen. Det var gott om kräm kvar i mål och jag är mycket imponerad av honom, sa Stefan Persson.

Lika glad var inte Halmstadtränaren efter att amerikaimporten Bring Me Back, som han själv deläger, gått på pumpen för första gången i karriären. Efter fem raka segrar fick den favoritspelade treåringen nöja sig med tredjeplatsen i Malabar Circle Ås lopp.

– Han presterade inte alls vad jag förväntade mig av honom. Hästen får inte luft ordentligt och vi måste ordna det innan han startar igen.

Segern gick istället till Roger Walmanns Loredan As som för lärlingen Johan Untersteiner höll undan från ledningen.

V75-komet tillbaka

Meadow Zoot gick fram som en slåttermaskin på V75 i fjol. Fem raka segrar blev det i travets elitserie innan en galopp stoppade hans framfart när V75 i april gästade hemmabanan Gävle. I starten efter blev det också galopp och det gav tränaren och ägaren Anders Öberg ett visst huvudbry. Som Meadow Zoot uppträdde när han på onsdagskvällen vann ett försök till bronsdivisionen från ledningen kan emellertid Öberg sova lugnt om nätterna framöver.

– Det var en extra skön seger i dag eftersom man har varit lite fundersam ett tag. Men jag tror bara det har varit olyckliga omständigheter. Han är egentligen inte osäker.

Lugdunum föll på linjen

Precis som Meadow Zoot var publikfavoriten Lugdunum tillbaka på tävlingsbanan efter två sämre insatser på V75. Han kördes i vanlig ordning offensivt av sin tränare Åke Lindblom och efter att ha tagit över ledningen i ett tidigt skede såg han ut att lämna sina konkurrenter i sista sväng. Men krafterna tröt in på upploppet och precis på mållinjen blev han upphunnen av Roger Walmann-tränade Matrix Reloaded (Örjan Kihlström).

- Om jag hade kört långsammare första varvet hade han kanske vunnit. Men då hade han kunnat bli nerspeedad. Han är ju som alla vet en stark häst, och inte speedig, sa Lindblom efter nederlaget.

Kvällens mest överlägsna vinnare var Kari Lähdekorpi-tränade Gidde T.H. Understödd av Johnny Takter stack han ifrån fältet i sista sväng och vann med ett hav av längder.

Nästan lika överlägsen var Timo Nurmos Omega Boko, som med Björn Goop i vagnen stegade undan till solklar seger trots ett tufft lopp utvändigt om ledaren. Innan start såg fyraåringen emellertid inte ut som en vinnare. Då betedde han sig klart märkligt och galopperade i en provstart.

– Han kändes inte alls lika fin som i värmningen och jag märkte att något var fel. Vi hade satt på honom ett tungband till loppet och han blev fruktansvärt irriterad av det. Men så fort skötaren tog bort det blev han som vanligt. Det är små marginaler mellan succé och fiasko i den här sporten, sa segerkusken Björn Goop.

Det var jackpott på V64 kvällen till ära men trots det orkade utdelningen på sex rätt bara upp till 3 035 kronor.

Ola Johansson