Planen är sno oljemiljonerna

TRAV

Som att gå ut på ett minfält, på fyllan – med ögonbindel.

Det är lite av känslan när Sverige möter Norge på V75.

Men fullt så illa är det inte.

Vi spöar norrmännen och snor deras pengar.

Det är i alla fall min förhoppning. Jag har efter bästa förmåga analyserat loppen på Färjestad och kommit fram till att vi vinner det mesta, som vanligt, ha ha. Nu låter det i och för sig väldigt bra på några av de norska djuren, hästar som vi knappt sett, men det är också den gamla vanliga visan. På förhand är norska hästar bäst i världen. Efteråt är de sjuka … eller nåt.

Men det finns förstås undantag. V75-3 är ett kallblodslopp och hur det slutar i dem, när inte Järsvöfaks är med, vet alla som spelat på trav ett tag: Norge vinner.

Den här gången är tanken att Odins Kjempe är den som ska ta skalpen på svenskarna. Och – mycket talar för att han gör det. På 16 starter har sonen till ultraspeedige Moe Odin vunnit 14 lopp. Han är alltså rena segermaskinen. Vi såg honom vinna i Sverige i somras och visst var han bra då. Men enligt tränaren kan han betydligt bättre och bedömningen är att han måste vara vassare för att vinna. För annars blir det en annan norsk som tar hem spelet. Pajahn är också riktigt bra. Femåringen lär dundra till spets och sen får inte Odins Kjempe vila på hanen alltför länge. Två hästar räcker i ett annars helt omöjligt lopp. Heja Norge! Men bara här.

Staro Allentown (V75-1) är en stark favorit. Han var kanonbra senast då han flög undan i ledningen. Efter det har han pausat kort. Det brukar bara vara positivt för hans del. Anledningen till att jag garderar vet jag knappt – men jag hatar att spricka efter att ha singlat favoriten i första. Roliga motbudet är Livi Barcelona (10 procent) som såg toppfin ut i comebacken senast då han kördes snällt och spurtade rappt. Rysaren är Heatison (8 %) som flög lågt efter en snäll resa senast. Han är alltid underskattad.

V75-2 är hemskt svårt. Tre bra norska hästar har jag upptäckt: Classic Tile, Langelidgutten och kanske framförallt Ovidus de Retz. Men exakt hur bra de är står skrivet i stjärnorna för min del. Så jag streckar på, tjohej, sex hästar till. Fyndet är Askö Toy (9 %) som hittat stilen hos Per-Arne ”Pases J,Pej” Persson.

Larome vinner V75-4 om hon är lika vass som näst senast. Då exploderade hon på sista borta och vann överlägset till högt odds. Det såg ut som om Åke Svanstedt ”ställt i ordning”. Senast var hon inte lika fin men vann ändå på V75. Motbuden är två: Late Arrival (6 %) har knallform och kan speeda som faen. Staro Borderline (36 %) var riktigt bra näst senast och leder länge.

I femte blev det dyrt. Jag streckar hästarna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9 och 11. Så loppet är förmodligen låst på 7, 8, 10, 12…

Omgångens bästa drag finns i V75-6. Ni kanske tror att det är

T.M.Avenue jag menar? Inte alls, även om han gick som en raket efter galopp 850 kvar senast. Men – prestationer efter galopp ska inte övervärderas. Det fick jag lära mig när jag var liten. Loppet vinns i stället av Foreign Life som svarade för ett makalöst upplopp senast i comebacken. Från sistaplatsen 300 kvar var han ytterst nära att hinna fram.

Nu smäller det – jag spikar den här sjuprocentaren på allt. Jag går ”all in” på Claes Sjöström.

Sista är INTE svårt. Det leder Copper Beech, den underbare fuxen, från start till mål. Men det visste ni förstås?

Helgens tips

1. 9 Foreign Life (Färjestad V75-6)Toppfin senast. Blixtrar förbi allt i spurten. Drag.

2. 12 Askö Toy (Färjestad, V75-2) Har övertygat så smått i ny regi. Kul skrällbud.

3. 3 Copper Beech (Färjestad, V75-7) Urläcker travare. Spets och slut. Sunda spiken

FAKTA

Micke Nybrinks V75-chanssystem

V75-1: 1, 5, 6, 8, 10 (res 11–7)

V75-2: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 10, 11, 12 (res 5–9)

V75-3: 6, 8 (res 2–7)

V75-4: 2, 6, 13 (res 12–3)

V75-5: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 11 (res 12–10)

V75-6: 9 Foreign Life (res 6–4)

V75-7: 3 Copper Beech (res 4–9)

1 152 rader/576 kronor