”Kändes inte som någon diskning”

Örjan Kihlström trängde sig – fråntogs segern

Foto: Lars Jakobsson
Mr Jet Fior spurtar först över mål för Örjan Kihlström, men blir diskvalificerad för trängning av 15 You to Gordeus.
TRAV

Fria eller fälla?

Ett domarbeslut hamnade i fokus denna Solvallakväll när målettan Mr Jef Fior och Örjan Kihlström diskvalificerades för trängning i V64-2.

– Det kändes inte som någon diskning för mig, sade Örjan.

– Vi tyckte det var solklart, kontrade Solvallas måldomare Karl-Erik Nilsson.

Situationen inträffade cirka 50 meter före mål när Örjan Kihlström i betydligt högre fart än sina konkurrenter kastade ut sin häst i femtespår framför You to Gordeus och Lars-Åke Söderholm, som galopperade kort senare.

Trots den sena luckan hann Mr Jef Fior få nosen först över mål och Kihlström vände segersäkert upp, men fick efter ett par minuter köra tillbaka då domarnas beslut ropades ut i högtalaren.

– Vi tyckte det var solklart. Örjan gör sig plats och förbättrar sin placering tack var det. Det är precis kriterierna för diskning. Han vinner inte loppet om han inte gör den manövern, konstaterade Karl-Erik Nilsson.

Örjan Kihlström verkade precis lika lugn som vanligt när han gav sin version kort efter loppet, men såg lite frågande ut.

– Det kändes inte som någon diskning för mig, men det var små marginaler. Nu hade vi inte domslutet med oss, det är så ibland.

Den tredje inblandade, Lars-Åke Söderholm, var på domarnas linje.

– Vad ska man säga, man vill ju inte bli påkörd. Båda hästarna var gott gåendes i det läget och jag blev tvungen att flytta på min. Det kändes lite onödigt och jag tycker absolut att det var rätt domslut.

Vass värsting

Vann loppet gjorde istället Hans Karlsson-tränade Black Jack B. som kördes till ledningen av Björn Goop och i det längsta såg ut att hålla undan.

– Jag hade lite förhoppningar idag eftersom hästen är bättre i ledningen. Det märkte jag redan då han var två år, sade Anders Lindberg, mycket glad ägare och uppfödare som var först till vinnarcirkeln eftersom Björn Goop för länge sedan åkt till stallbacken då beskedet kom.

– Örjan dök upp från ingenstans och kom i överljudshastighet över mål. Jag har ingen aning om varför han blev diskad, men min häst behöver inte skämmas för sig. Han gjorde ett jättebra lopp, berättade Björn när han kom tillbaka.

Den halvskrällen bidrog till den höga utdelningen på 109 710 kronor.

Mest svårfunnen för V64-spelarna var ändå sjuprocentaren Lichi i V64-3. Om man inte lyssnade på Solvallas populäre värmningsexpert Fredrik Widman vill säga. Han utnämnde nämligen Björn Röcklingers sto till kvällens "värsting" och Jorma Kontio gjorde inga fel då han spårade från start till mål.

En match i sänder

En annan hästägare som var på strålande humör var forne A-landslagstränaren i fotboll Tommy Söderberg. Detta sedan Per Lennartsson styrt in Flea Southwind till andra raka segern i nya regin efter en gedigen långspurt.

– Det här är ju underbart, jublade Söderberg, men höll sig ändå karakteristiskt diplomatisk vad gäller hästens framtidsutsikter.

– Man tar en match i sänder. Det är likadant här, en start i sänder.

Då var hästens nye tränare mer frikostig med berömmet.

– En underbar travare som ligger lätt i handen och alltid gör så gott hon kan. Hon nuddar knappt marken när hon springer. Det är bara att tacka och ta emot när man får träna en sådan här häst, berättade Lennartsson.

Och långspurter från kön bet sällsynt bra denna kväll.

Tur det för Macho Gossip som för femte starten i rad dragit ett av de två högsta spåren bakom bilen, men nu hann fram till seger i sista steget.

Det gjorde även Åke Svanstedt. Två gånger till och med bakom hästarna Jaguar Ruda och Rutger Raket.

Robin Johansson/KANAL75