Svanstedt: Då är man borta direkt

Så ska Åke Svanstedt vinna Forus Open och 1,5 miljoner kronor

Foto: CASPER HEDBERG
Travtränare Åke Svanstedt tillsammans med stjärntravaren Torvald Palema.
TRAV

Torvald Palema har tjänat 1,5 miljoner kronor på två lopp.

På söndag kan han ta hem lika mycket på ett bräde.

Stjärntravaren är titelförsvarare i norska storloppet Forus Open.

– Han känns bättre i år men spåret är extra dåligt på just den banan, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Den omlagda träningen för Torvald Palema har verkligen gjort susen.

Ridträningen i sanden är en stor anledning till att han har sett fullständigt formidabel ut på slutet. I bländande stil har Torvald Palema dansat hem såväl Jämtlands Stora Pris i Östersund samt Norrbottens Stora Pris i Boden.

– Han var lika fin i båda starterna och vann enkelt med krafter kvar. Men det har varit långa resor för hästen och han tappade en del i vikt av det. Han var ju också hemifrån i en och en halv vecka och det verkar som att han trivs bäst när han är hemma.

– Nu har han hämtat sig bra igen och är åter sig lik. Torvald har gått ett par ridjobb senaste veckan och ser fräsch och bra ut. Jag tycker att han är precis lika fin som tidigare, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Galopp ifjol

På söndag väntar det norska storloppet Forus Open. Det körs i Stavanger och Torvald Palema är titelförsvarare. I fjol galopperade han direkt i starten – men kom ändå tillbaka och vann ganska enkelt.

– Han blev väldigt het bakom bilen då och slog ihop i starten. Så har han inte gjort varken före eller efter det loppet, säger Svanstedt.

Kan vinna 1,5 miljon

Torvald Palema har spår sju bakom startbilen. Distansen är 1600 meter och förstapriset närmare 1,5 miljoner kronor. Värsta hotet kommer ifrån Brioni som har spår två.

– Banan på Forus är lite speciell då den mäter 950 meter. Bilen släpper fältet när den precis har kommit ut ur kurvan. Svängarna är ganska snäva och det gäller att vara med på noterna när bilen går. Är man inte framme när klockan står på noll är man borta direkt. Bilen bara sticker iväg, säger Svanstedt.

– Det är extra svårt att ha spår långt ut bakom vingen på Forus. Därför är vi missgynnade av att ha spår sju gentemot Brioni. Jag har inte bestämt någon taktik ännu. Det kan bli så att jag ändå kör till ledningen eller så kör vi bakifrån.

– Så fin som Torvald känns och har varit måste jag tro mycket på honom igen. Han är fräschare och känns bättre än vid samma tidpunkt i fjol. Normalt sett är det bra chans om inte läget ställer till det.

– Efter Forus blir nästa start i Hugo Åbergs. Det blir ingen start i Årjäng för det blir för tufft. Jag hade att välja på antingen Forus eller Årjäng. Senare i höst vill vi även vara med i Sundsvall Open Trot, säger Åke Svanstedt till Trav365.