Kolgjini: Så ska jag bli historisk

Foto: ALN
Lutfi Kolgjini.
TRAV

Han har redan vunnit Derbyt och Kriteriet i år.

På lördag kan Lutfi Kolgjini bli historisk om han vinner Uppfödninslöpningen.

– Det skulle kännas fantastiskt, säger Kolgjini till Trav365.

Bara två personer har lyckats med det tidigare. Att vinna de tre klassiska loppen, Derbyt, Kriteriet och Uppfödningslöpningen – under ett och samma år. Det är Sören Nordin 1970 och Stig H Johansson 1990. På lördag kan Lutfi Kolgjini skriva in sig i historieböckerna och bli den tredje att utföra bedriften.

– Det skulle kännas fantastiskt alltså. Framförallt med tanke på att hästarna kommer härifrån, från det att de kom ut från sin mammas mage. Det skulle vara fantastiskt stort, säger Lutfi Kolgjini.

Hur skulle det kännas att hamna i samma kategori som Sören Nordin och Stig H Johansson?

– Inget speciellt, så har jag aldrig känt. Det är stora män i sin sport, men min strävan är bara att bli så bra som möjligt själv och jag har aldrig haft några idoler i branschen. Det är inte min grej. Jag tittar inte på någon, utan jag går mina egna vägar och försöker bli så bra som möjligt.

Du vann Derbyt med Joke Face och Kriteriet med Raja Mirchi. Tänker du mycket på att du kan ta en klassisk trippel på lördag?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag har bara tänkt på det den senaste veckan. Jag tänkte att; det finns en chans att det kan bli en realitet, säger Lutfi Kolgjini.

Taktiken: Släppa ledningen

Stjärnan har kvalat in två hästar till finalen av Uppfödningslöpningen, som körs som V75-4 på Jägersro. Från spår ett har han Little Face som han kör själv och från spår 12 startar Lookslike A Face som har Erik Adielsson i vagnen.

– Hoppet står till Little Face och henne körde jag ett jobb med i dag (läs tisdag) och hon känns som att hon är riktigt redo. Problemet med henne är att hon inte är helt okomplicerad, hon går sin egna vägar emellanåt, när hon kommer till banan. Här hemma på gården är hon underbar, men när hon kommer ut till banan blir det något annat.

Hur ska du göra för att vinna?

– Det finns ingen som tar en längd på henne utifrån. Jag kommer faktiskt, för en gångs skull, gå ut med taktiken på förhand. Det gör jag aldrig annars. Jag är intresserad att släppa ledningen till någon bra. Hon har en tendens att hetsa upp sig lite och jag vill hellre köra på chans än att offra hästen.

Lookslike A Face då? Är det en sämre häst?

– Det är en minst lika bra häst, men problemet är att han hade dåliga blodvärden i den senaste starten och vi kommer att ta blodprov på honom i morgon (läs onsdag). Har det vänt så kommer han att göra ett mycket bra lopp, men har det inte vänt så kommer han att strykas, meddelar Kolgjini.

”Blir inte ledsen om hon vinner”

Det är dock inte bara Kolgjinis hästar som är i fokus till storloppet. Favorit på det tidiga spelet är Anna Forssells talang Global Noble. Det är också den som ”Ludde” har mest respekt för.

– Det är många fina hästar. Anna Forssell har en jättefin häst (Global Noble) som har sett väldigt målinriktad ut ända sen första starten under Axevalla-helgen, säger Lutfi Kolgjini och passar på att hylla Forssell.

– Hon är mycket, mycket duktig och jag kan väl säga så här, jag skulle inte bli ledsen om hon vann. Jag tycker att hon gör det jättebra den tjejen. Hon kan göra hela jobbet själv, från det att hästen är ett föl. En klart underskattad tränare och hon är värd all framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM