Lindén hemma efter olyckan

”Kanske ska man lägga av för sonens skull”

1 av 2 | Foto: Kanal75
TRAV

Nu är jockeyn Therés Lindén hemma från sjukhuset.

Hon skadades svårt i den våldsamma olyckan på Täby och var nära att bli förlamad.

– Jag är jätteglad att det gått så bra, säger Therés Lindén.

Det var i slutet av december som jockeyn Therés Lindén skadades allvarligt i en olycka på Täby galopp.

Vid sista svängen i loppet snubblade plötsligt Rebecca Colldins häst och gick omkull. Terés Lindén kom ridande bakom i full fart och krockade rakt in i Colldin. Lindén slungades framåt över sin häst och slog i marken.

Efter olyckan skadade Lindén kotorna och opererades i flera timmar. Även synen på högra ögat skadades. Läkarna har berättat att hon kunde ha blivit förlamad om man hade rört henne mer efter olyckan.

Nu först har hon fått komma hem från sjukhuset till bostaden i Oxie och den 3-årige sonen Rasmus.

– Det känns skönt att få komma hem till sina egna saker. Man uppskattar vardagliga saker som att träffa sonen. Jag har inte träffat honom under den här tiden, säger hon.

Hon minns vissa detaljer från loppet, bland annat hur hon såg att Rebecca Colldins häst gick omkull.

– Jag tänkte att jag skulle styra åt sidan, men jag såg att jag inte skulle hinna. Jag tänkte att vi kommer gå omkull, säger hon.

Själva fallet kommer hon inte ihåg, men efteråt minns hon hur hon låg på marken med grus i munnen och ont överallt.

– Det enda jag tänkte är att jag måste klara mig och komma tillbaka till min son, säger hon.

Sambons stöd

Även sambon Jacob Johansen var med i loppet, men han låg lägre fram i loppet och hann inte se att det var Therés Lindén som föll.

– Han har tagit det ganska bra och har varit ett jättebra stöd för mig. Han kommer vara hemma den här helgen, men sedan ska han iväg och tävla, säger hon.

Från början kunde hon inte sitta upp, men efter hand har hon börjat gå och nu kan hon till och med gå i trappor.

– När jag är ute har jag kryckor, men när jag är inne går jag utan. Idag var jag ut till min häst med morötter och matade honom, säger hon.

Läkarna har sagt åt henne att ta det lugnt i två månader och först om ett halvår kan hon börja rida igen. Men om det blir lugn ridning med den egna hästen eller tävling igen har hon inte riktigt bestämt.

– Jag tänker att man kanske ska lägga av för sonens skull. Om inte det här hade hänt hade jag hållit på i alla fall i fem - sex år till. Ibland känns det som om jag vill rida lopp igen, men ibland känns det inte så, säger hon.