Hemligheten bakom succén i Elitloppet

”Ligger långt före Stig H Johansson”

Foto: Thomas Blomqvist
TRAV

Han blev kungen av Elitloppet.

Men för oss svenskar är han relativt okänd.

Så här tränar Fabrice Souloy för att få framgångar.

Foto: Thomas Blomqvist
Fabrice Souloy, den franske succétränaren.

Han hade två hästar med i Elitloppet. Exploit Caf och Oiseau de Feux, resultatet blev bästa möjliga. Etta och tvåa i finalen och 4,7 miljoner i insprugna pengar. Det är en fenomenal prestation av den franske stortränaren som för oss svenskar inte är så känd.

På väg uppåt

Souloy den franske tränare som utvecklas mest. 2004 låg han på 16:e plats i den franska tränarligan och var för många bara en i mängden av travtränare i Frankrike. Från 2004 har han klättrat från att vara 16:e störst till att vara topp fem och den tränare som har flest internationella framgångar och han är på väg uppåt.

Frågan man ställer sig är varför just han skördar såna framgångar och hur han kan få fram så många bra hästar?

– Han har Europas finaste träningscamp, den är mest välutvecklad. Han har kollat på hur andra tränare har det och tagit små detaljer från dem lagt ihop det till ett. Om man ska jämföra med den störste i Sverge, Stig H Johansson som har en camp som sett likadan ut i alla år, ligger Souloy långt före i utveckligen, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist.

På flera 100 hektar reser sig den mäktiga anläggningen. Hästarna lever som kungar på den fina gården och de flesta har en egen hage som de kan spendera dagarna i. I varje hage finns det små hus som de kan gå in och ut i som de vill.

Nyckeln till den internationella succén är att Souloy är en av få franska tränare som vågar åka utomlands med sina hästar och tävla. I och med det får både han, kuskarna och hästarna mer erfarenheter och lär sig hur det går till på andra håll i världen. De flesta andra tränare i Frankrike åker aldrig utanför landets gränser och tävlar.

Utmärkt kombination

De fina förutsättningarna för träning på gården utnyttar Souloy på bästa sätt och han provat sig fram till hur han ska få träningen att lyckas till fullo. Han tränar inte efter den gamla franska metoden utan det är en blandning av fransk och svensk träning och det verkar vara en utmärkt kombination.

– Han tränar hästarna tufft. De får verkligen löpa ut och tempot brukar vara väldigt högt när han kör på rakbana. Jag kan inte klocka så bra med Fabrice sitter alltid med klocka och efter ett jobb kunde han säga att det gick under 1.05 de sista hundra meterna. Jag har inte träffat alla tränare så klart men han är den tränare som tränar mest, han kör till mörkret lägger sig, säger Nils Enqvist, tränare till Opal Viking.

Under vintern stod den svenske topphästen uppstallad på Souloys gård. Nils Enqvist fick hjälp med träningen och Opal Viking firade stora succéer på fransk mark. Bland annat med en andra plats i vad som kallas världens tuffaste lopp Prix d´Amerique.

– Det som gav Opal Viking en kick var att han fick sparra mot några av världens bästa hästar som Exploit Caf och Oiseau de Feux. Det är hans fördel att han har några av världens bästa som kan tränas mot varandra i höga tempon.

Efter att Opal Viking har lämnade gården i Frankrike har resultaten uteblivit helt.

Nyckeln till segern

Ett exempel på att han kör hårt är när han i förra veckan körde ett snabbjobb med Elitloppsvinnaren Exploit Caf, farten i 400 meter var då 1.04 vilket är ett ruskigt tempo. Det kan ha varit nyckeln till segern i Elitloppet.

Att Fabrice Souloy är en tränare på uppgång och en man som vi kommer höra mycket om framöver vet vi nu, men det är inget nytt i Frankrike att han får fram bra hästar. Men han, precis som alla andra travtränare misslyckas med hästar.

– Nu är han i ropet, det gör att han att får in mycket bra hästar, men även han misslyckas, säger Anders Lindqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM