Det är ganska lätt att slå norrmännen

TRAV

Sverige mot Norge på V75.

Vi brukar vinna matchen på banan.

Och det är ganska lätt att slå norrmännen på toton.

De är kroniskt enögda.

Nej, jag ska inte hålla på och vara så där flåshurtigt nationalistisk. Egentligen bryr jag mig inte om det är norska eller svenska hästar som vinner när Unionstravet för fjärde året i följd körs på Momarken travbane.

Det enda som räknas är sju rätt, att vara med och slåss om den ovanligt stora potten det brukar handla om. Vi glömmer flaggorna och för­söker i?stället få rätsida på omgången. Grundtipset är i och för sig det gamla vanliga: norska hästar är lite sämre än svenska, även om de ser bättre ut den här gången. Det bör vi inse. B-laget är bänkat; Norge spelar med sina starkaste kort.

En skicklig tränare

V75-1: Bo Westergaard är dansk men han har även en filial i Norge, eller om det är tvärtom, filial i Danmark och verksamheten i Norge? Westergaard är en skicklig tränare som gått i Flemming Jensens skola. Förra året tog han hem den norska V75-ligan. I Sverige dominerar finnarna, i Norge är dansken bäst. Hur som helst, Keanu Hanover tränas av Westergaard och de två senaste prestationerna indikerar att han har bra chans igen. Senast öppnade han våldsamt fort/hårt och gled undan till lätt seger. Han är lärlingskörd men ser mer ut som en bil med mycket under huven. Jag garderar ändå loppet som håller hög klass. Min roliga rysare är Gigant Slugger som avslutade strålande senast efter en strulig resa. Upploppet mäter 240 meter (längst i Norden) och bakspår är okej.

V75-2: Westergaard ser ut att ha en kanon i Photo Bear. Logga in på rikstoto.no och titta på senaste loppet. I dimman får man ett par skymtar av honom och intrycket är mäktigt. Han ser ut att kunna springa fort ganska länge. Vårt bud (nåja) är finskan Beatesine. Hon var, för att prata norska, fruktelig senast. Utan skor fick hon vingar, det ven om hennes spurt sista 400.

V75-3: Dags för första spiken som är finsk. Samma tränare som Beatesine, Keijo A Svart. Hästen heter Little Star Beca och tanken är att hon ska trycka sig till ledningen och pinna undan. Senast satt hon fast med massor sparat i ett tufft lopp. Enklare emot nu och hon trivs ypperligt i front.

Våldsamt bra

V75-4: Norges två bästa kallblod i duell. Åsajerven har vi koll på. Han är grym när han tävlar på topp. Senast svek han på svenska V75 men nu har de brutit (?) ryggen i läge igen. Neslands Loke är inte lika känd i Sverige men han har regelrätt slagit Åsajerven och om formen finns där blir han tuff att stå emot. Luringen är norske derbyvinnaren Norheim Faksen. Han spetsar kanske och om de två stora sviker så…

V75-5: Acolyte Hanover är skriket från Norge. Han är våldsamt bra och ”bader med svenskerne” tror norrmännen. Själv säger jag syn, tre varv för den här jänkaren kan vara som att skicka ut Bolt på 800 meter.

V75-6: Global Investment möter ett gäng proppmätta föredettingar och i normal form sänker han allt den sista biten in. Bakspår är ett minus men långt upplopp och tandlösa konkurrenter talar till hans fördel. Spikas.

V75-7: Navy Seal U.S. (Westergaard) är en värsting som kan vara klar. Formen är ändå diffus efter lång vila och jag är livrädd för Rydens Cindy som var djävulskt bra i lördags.

FAKTA

Nybrinks system och tips

V75-1: 2, 4, 5, 10, 11 (res 6–3)

V75-2: 1, 3, 8 (res 7–10)

V75-3: 6 Little Star Beca (res 4–15)

V75-4: 3, 5, 7 (res 4–6)

V75-5: 2, 3, 4, 6, 7, 8, 12, 14, 15 (res 10–11)

V75-6: 10 Global Investment (res 2-3)

V75-7: 2, 3, 4, 5 (1–9)

1 620 rader/810 kronor

Helgens tips

1. 10 Gigant Slugger (Momarken, V75-1). Fortsatt kanonform. Smyger. Skräller med klaff?

2. 6 Little Star Beca (Momarken, V75-3). Fast med massor senast. ­Laddar. Spets och slut.

3. 2 Rydens Cindy (Momarken, V75-7). Otäckt bra i lördags. Blir inte god att tas med.