Norge är vinnare –  innan loppet körts

Foto: KANAL75
TRAV

På lördag slåss Sverige mot Norge i V75 på Momarkens travbana.

Men i kallblodsloppet är slaget redan förlorat – tio av tio hästar är norska.

– Jag anmälde ingen häst dit och det finns ingen annan som har något, säger kallblodsprofilen Jan-Olov Persson.

Varje år möts Sverige och Norge i en prestigefylld V75-kamp. På lördag kör Sverige V75 tillsammans med vårt västra grannland och svenskarna har det väl förspänt på förhand. Men i V75-4, kallblodsloppet, är matchen redan över. Av tio stycken deltagare är samtliga norska hästar – en enorm dominans som är märklig eftersom Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson har många fina och meriterade kallblod i sitt stall. Men Persson valde att nobba Momarken för att starta sina hästar på Solvalla i förra veckan.

– Jag anmälde ingen till Momarken, jag startade på Solvalla istället. Då tyckte jag det här låg lite tätt på eftersom det är tidigt på säsongen. Och det är ju ingen annan som har något, säger Persson.

Men är det inte oroande att norrmännen kör över oss på kallblodssidan?

– Det tycker jag inte. I fjol vann Hallsta Lotus Nordiskt Mästerskap och det står sig väldigt bra. Däremot kan man behöva se över lopplaneringen i de båda länderna. Det är inte så många hästar att välja av.

”Åsajerven vinner”

Efter svenskarnas walk over ser segern nu ut att stå mellan Åsajerven och Neslands Loke. Jan-Olov Persson har stenkoll på de norska hästarna och tror sig veta vem som vinner loppet med 125 000 norska kronor i förstapris.

– Åsajerven och Neslands Loke är bäst, men jag tror Åsajerven vinner. Man får se på värmningarna, säger Persson till Trav365.