Nybrink: Ingen kan ogilla Unionstravet

Micke Nybrink om V75 med Norge

TRAV

Det här måste väl alla gilla?

Ingen som gillar trav kan ogilla Unionstravet.

Kanske dags att köra oftare?

En gång i månaden?

Unionstravet med norska och svenska hästar som möts på V75 har vi tyckt en massa om. Vissa ”hatar skiten” och säger att det inte går att ha någon koll. Andra lyfter blicken från torskbongen och inser att det är framtiden, att det är så här vi bygger stora potter och samtidigt får en levande sport.

På norska Momarken under lördagen fick vi se fräsiga lopp där kuskar från hela Norden möttes. Det märktes; de hade inte så bra koll på varandra och vissa gånger blev det fel. Det normala på V75 är annars att kuskarna vet exakt vad som gäller och gör ytterst få misstag. Man släpper ledningen när man ska, chansar i dödens i rätt läge och gasar inte från start i ett annat lopp eftersom man vet att de andra siktar på andrapriset.

Det är kliniskt och snyggt men inte så kul att se på.

Syrgas till ledaren

V75-1 vanns av norske Burmas Yankee. Han fick öppna hårt i spets men körande Hans Christian Holm släppte till hårt betrodde Keanu Hanover efter 500 meter. I samma veva som de rullade in syrgasen till ledaren (700 kvar!) gick Holm ut i dödens. Segern blev enkel även om Francais du Gull avslutade starkt och min idé Gigant Slugger flög fram från kön som trea.

Beatasine tog oväntat spets i V75-2. Samtidigt valde Bo Westergaard tredje inner med favoriten Photo Bear. Ingen hade den badkarslösningen. Sen såg det ut som om Kontio klantigt körde undan i sista sväng och bjöd på luckan – men sanningen var i stället den att när hästen i andra ytter svimmade 400 kvar blev det motorväg till seger för Photo Bear. Fråga Kontio om upploppet är långt på Momarken. Det mäter 240 meter (längst i Norden) men kändes nog som 340 här.

K.L.M. Prelong flög runt allt från kön och tillägg i V75-3 för Per Oleg Midtfjeld. Hon var riktigt bra och Åke Svanstedt kunde fira hemma mellan blöjbyten och gulle gull.

Uppvisning av Loke

Kallblodsloppet (V75-4) bjöd på en ren uppvisning av ett av världens bästa djur i rasen just nu. Norske Neslands Loke vann lika lätt från dödens som Northug slog svenskarna, bara stoppsladden saknades. Norske storfavoriten Acolyte Hanover (V75-5) drog till spets och såg klar ut – men precis som jag befarade: Usain Bolt på 800 meter … Upploppet blev hans Waterloo, speeden övergick i mjölksyra och finska Racerstina blåste förbi den sista biten för Torbjörn Jansson.

Att Global Investment skulle vinna V75- 6 fattade förstås alla tänkande svenskar. Han mötte ett proppmätt gäng som mest går och väntar på pension. De rapade inte oväntat redan 200 kvar och Goop finåkte till seger. Tvåa? Ingen aning. Trea? Vem bryr sig.

Keijo A Svart, finsk amatör, blev dubbelsegrare sedan Rydens Cindy pissat (förlåt) på uppskrutne Navy Seal U.S. Finskan kom med kanonform från V75-seger medan Navy Seal hade tränat bra. Det är lite skillnad.