Topphästen skadad – missar Olympiatravet

TRAV

En lättare sträckning hindrar fjolårets vinnare Copper Beech ifrån att starta i Olympiatravet som drar igång på lördag.

– Vi får tänka om lite vad gäller inbjudningarna, säger Ken Karlsson, sportchef på finalbanan Åby.

Copper Beech blev den största skrällen i Olympiatravets historia i fjol. Vinnaroddset var hela 65 gånger pengarna då den tyskfödde fuxen satte punkt för fjolårets olympiafest i travets värld.

Nu på lördag är det dags för den första delfinalen inför årets final på Åby lördagen 16 april på Åby.

Jägersro är värdbana för den första delfinalen. Tolv platser i Olympiatravet står på spel.

En häst är redan klar för finalen. Svenske Commander Crowe som sedan en tid tränas av fransmannen Fabrice Souloy, har fått ett första wild card till loppet.

En plats fanns även bokad för Copper Beech i egenskap av fjolårsvinnare. Men den hästen är alltså skadad nu.

– Jag har pratat med tränaren Conrad Lugauer som säger att det är uteslutet med en start. Copper Beech har en lättare sträckning i ett överben och hinner inte komma i ordning till i april för lopp på den här nivån, säger Åbytravets sportchef Ken Karlsson, general för Olympiatravet.

Tre inbjudningar

Med fjolårsvinnaren borta ur bilden blev det tre wild cards att dela ut till finalen.

– Commander Crowe fick det första. Huvudkandidaten till den andra inbjudningen är franske Rapide Lebel. Eftersom kronan är stark gör att det blir "mycket euro" i förstapris i finalen, 1,5 miljoner svenska och 170 000 euro, och det är det vi försöker locka den hästen med nu. Inte med att erbjuda flyg.

Vem kan det tredje kortet gå till?

– Det vill jag vänta med. Italienskan Lana Del Rio var påtänkt men ströks tyvärr för feber i Grand Criterium de Vitesse på söndagen. Lisa America är en annan intressant häst. Hon ska göra comeback i Torino i nästa vecka enligt uppgift, säger Ken Karlsson.

Stjärnhästar som ser ut att gå den långa vägen och försöka kvala in till Olympiatravet är Stig H Johanssons duo Nu Pagadi och Wellino Boko och Åke Svanstedts Torvald Palema. Ken Karlsson hoppas också att Stefan Melander gör ett försök med Elitloppsvinnaren Iceland.

Mikael Wikner /Kanal 75