Så ska världens snabbaste vinna

Foto: kanal75
Per Lennartsson och Beanie M.M. varvet till mål i Åby Stora Pris. På lördag jagar ekipaget en finalplats i Olympiatravet.
TRAV

Att gå direkt ut i hetluften och vinna ett försök i Olympiatravet?

Världsrekordhästen Beanie M.M. har gjort det förr.

– Att han varit borta i ett halvår kan faktiskt bara vara till hans fördel, säger tränaren Morten Waage inför lördagens start på Jägersro.

Det är dags för årets första stora begivenhet i svensk travsport - Olympiatravet. I fyra lördagar framöver ska eliten göra upp om platser i finalen på Åby 16 april.

V75:ans tredje avdelning på lördag - L.C. Peterson-Broddas Minneslöpning - är den första delfinalen av Olympiatravet.

Från ett av bakspåren hittar vi åttaårige Beanie M.M., hästen som 2009 sprang världsrekordet 1.10,7 över 2140 meter på Solänget.

Ifjol ställdes Beanie M.M. av redan i mitten av september. Morten Waage ville matcha mot Frankrike och de stora loppen. Prix d´Amerique var huvudmålet.

– Men det blev inget med det. Hästen hade helt enkelt för lite pengar för att komma med, säger Solvallaamatören.

Hårdträning i skogen

Morten Waage tror att den extra långa tävlingsfrånvaron bara varit bra för hästen.

Beanie M.M. är inte som andra hästar rostig när han varit borta från banan - utan välsmord.

– Han har ju inte vilat direkt utan jobbats hela tiden. Det går inte att vila den här hästen för länge, då blir han för pigg. Så det har varit hårdträning i skogen och i backen. Han har även fått vara på rakbanan och även fått gå snabbare två gånger inne på Solvalla. 1.15 över full väg är det snabbaste han gått tillsammans med Per Lennartsson.

Kommer du ihåg comebacken och årsdebuten i fjol?

– Jag kommer ihåg mycket bra. Det var olympiakval och han vann lätt från ledningen (favorit tillsammans med Quarcio du Chene som galopperade bort sig). Han vann överlägset. De senaste tre åren har han faktiskt bara gått ut och vunnit direkt i årsdebuten på tider runt 1.13 över full väg (13,7, 12,7 och 13,0).

Hur känns han i år om du jämför med samma tid i fjol?

– Han känns exakt lika fin som då.

Beanie M.M:s seger i årsdebuten i fjol blev faktiskt den enda 2010. Vad säger du om att segrarna uteblev?

– Han var ute mot de hårdaste hela tiden så det är inte mycket att säga om, bland annat blev det ju en andraplats bakom Copper Beech i Olympiatravets final då han gick jättebra i blåsten i ledningen och en femteplats i Elitloppet.

Han gick i ledningen då han satte sitt världsrekord men gjorde flera riktigt bra insatser då ni började köra honom bakifrån. Niondespåret på lördag kanske till och med är intressant?

– Jag tror inte att spåret gör något. Han är lika bra bakifrån som från ledningen och nu när han är äldre kan det hända att spåret bara är en fördel. Men det måste förstås lösa sig med tempo på loppet. Med ett långsamt förstavarv kan det häxa.

Vad säger du om segerchansen med vår- och världsrekordhästen?

– Det är några bra hästar med som jag har respekt för. Samtidigt tror jag att han kommer att göra ett bra lopp. Löser det sig är han med och kämpar om segern.

Mikael Wikner/Kanal75