Pizzabagaren som jagar seger på V64

Foto: aln
Jens Ekstam vinner med Fighter Crown. Repris i kväll?
TRAV

När han inte bakar pizza så kör han häst.

Jens Ekstam, 37, är pizzabagaren som har travet som sin stora hobby.

I kväll jagar han seger på V64.

– Loppet ser inte jättehårt ut, säger han.

Jens Ekstam har travet i blodet, både pappa och bror är i branschen. Trots att han sprang på Solvalla som liten grabb och redan då hade ett stort intresse valde han en civil bana. Anledningen?

– Det är så jäkla dåligt betalt att jobba i travstall. Att jobba som hästskötare känns iskallt, i alla fall för mig. Har man familj och så, går det inte, säger han.

Bra procent

Nu har Ekstam travet som stor hobby istället och har två egna hästar på träningslistan. Tillsammans med sin pappa och bror driver de ett litet familjestall. Han har kört ett 20-tal lopp per år den senaste åren, och statistiken behöver han knappast skämmas över.

– Jag har kört hundra lopp och vunnit 20 av dem, jag har bra procent om man ser till det. Visst är man sämre än proffsen, men det är inte så många som har min segerprocent, säger Jens Ekstam.

”Inte så vanligt”

När han inte kör häst så bakar Jens Ekstam pizza, en ganska unik kombination.

– Det är nog inte så många pizzabagare som kör travhäst, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Som svensk är det ju inte så vanligt överhuvudtaget att baka pizza.

Han började i branschen för tio år sedan, då var han en av de enda svenska ägarna.

– Då var jag ganska unik, säger han och berättar en historia.

– Jag stod och bakade pizza, då kom det in ett fotbollslag från Rinkeby. En kille i laget skrek; kolla grabbar, en svensk som bakar pizza.

Du ångrar inte karriärvalet?

– Nej, det är bättre än att jobba i travstall. Man blir ju dock inte rik här heller...

”Vinna blir svårt”

I kväll kör Jens Ekstam Fighter Crown (V64-5) på V64. Hästen är streckad på åtta procent i skrivande stund.

– Det är fortsatt bra med hästen och han har börjat funka som vi har hoppats på. Men vinna kanske blir svårt, men loppet ser inte så jättehårt ut, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM