Åker 150 mil – kan ta en dubbel på V75

Leif Witasp.
TRAV

Han åker 150 mil för att tävla på V75.

Nu tror Leif Witasp på toppchans med jättetalangen Yucay Boko.

– Jag blir besviken om han inte segerstrider, det är en av de bättre jag någonsin tränat, säger Witasp till Trav365.

Rättvikstränaren Leif Witasp har fått en succéinledning på 2011 då hans hästar vunnit 13 lopp och tjänat en miljon kronor. På lördag jagar Witasp nya framgångar då han åker på en långresa till Malmö för att tävla på V75. Från Rättvik till Malmö är det 75 mil och Witasp påbörjar resan till Skåne under fredagen.

– Det brukar alltid vara trevligt med sådana här resor. Nej då, så är det inte. Men loppen passade bra för mina hästar. Har man något som man vet är bra och som kan kriga om segern så lär man åka. Vi åker fredag eftermiddag och räknar med att vara framme vid 23-tiden på kvällen.

”Varit skadedrabbad”

Hästarna Witasp lastar på transporten till Malmö är Yucay Boko som ska starta i V75-2 och Turbos Cherie som kommer ut i V75-4. Jättetalangen Yucay Boko har dragits med svåra skadeproblem men har under de senaste månaderna hållit sig fräsch och radat upp segrar. Hästen är obesegrad under 2011 efter tre starter och blir hårt betrodd på lördag. Motståndet hårdnar den här gången men Leif Witasp tror på mycket bra chans då hans häst lottades till spår tre bakom startbilen. Faktum är att hästen enbart förlorat en gång under sin karriär.

– När jag tog ut honom efter lång vila strax innan jul var han sjuk dagen efter loppet och var dålig i en vecka. Han var inte alls att känna igen då men sen har det gått spikrakt framåt. Det är en jävla häst, han har haft mycket problem och varit skadedrabbad. Men han har varit fräsch i de senaste starterna och jag har inget att klaga på, säger Witasp.

Hur ser du på segerchansen?

– Jag tror på chans, det gjorde jag innan jag anmälde för annars åker man inte så långt. Jag vet hans kapacitet och är han normal så blir jag besviken om han inte dyker upp i segerstriden. Det är en av de bästa jag har tränat.

Vad gör honom till en bra travhäst?

– Han har en jätteskalle, helt enorm löpskalle. Det är det som är avgörande.

”Sätter ner hennes chanser”

Om Yucay Boko lottades till ett perfekt startspår drog det fyraåriga stoet Turbos Cherie nitlotten. Hästen fick spår elva i lärlingsloppet (V75-4) och ska köras av Leifs dotter, Katrin K Frick.

– Spåret sätter ner hennes chanser. Dessutom har jag inte helt hundra koll på om hon har den där dunderformen hon haft. Hon fick ta igen sig i några veckor men jobbar nu i full utsträckning och känns bra. Hon får köra på chans den här gången och hoppas få en bra rygg. Kapacitetsmässigt är hon likvärdig de övriga.

Är det oroande att övernatta och resa långt med hästarna?

– De här två hästarna har varit med ett tag så det ska inte vara några problem. Det känns inte som att det ska bli problem, men det måste man alltid tänka på när det är så här långa resor, säger Leif Witasp till Trav365.