”Nu strippar vi dem”

TRAV

Marshland i Olympiatravet och Yellow Eden i silverdivisionen.

Solvallas Stefan Hultman åker till Jägersros V75-tävlingar med två intressanta hästar.

– Nu strippar vi dem – tar av allting på benen och hoppas att de springer lite fortare, säger han.

Vi möter upp Stefan Hultman på Solvallas stallbacke för att höra oss för om dagsformen på hans V75-hästar Marshland (V75-3) och Yellow Eden (V75-7). Hästarna gick träningsjobb tillsammans inne på Solvalla i tisdags och Hultman är mycket nöjd med vad hästarna presterade.

– Marshland kändes ruskigt fin - riktigt laddad. Jag skulle köra 1.20 med honom men han höll på att krypa ur skinnet när Yellow Eden kom farande 300 kvar.

Marshland går ut i Olympiatravets första delfinal och utöver tufft motstånd från i första hand Beanie M.M. brottas han också med ett svårt åttondespår bakom startbilen.

– Det är synd på spåret för det känns som att formen är där. Jag tror att han kommer att göra ett kanonlopp och har han bara lite röta och kommer ner någonstans hoppas vi att han är med bland de två som går vidare till finalen.

Under vintern har Marshland tävlat med skor och broddar. Det har han gjort med den äran och bland annat vunnit två gulddivisioner på V75. Men han är allra bäst när han kan gå utan skor på hovarna, vilket han ska göra den här gången.

– Det är ett stort plus, understryker Hultman.

Norsk huvudlag och utan skor

Holländaren Yellow Eden kom till Sverige 2009 och i Åbytränaren Veijo Heiskanens vård gjorde han flera riktigt vassa insatser. Bland annat vann han på franska huvudstadsbanan Vincennes samt slog några av landets bästa fyraåringar i Solvallaserien innan en elak gaffelbandskada satte stopp. Efter att hästen bytt ägare kom han i Stefan Hultmans träning i december 2009 men det dröjde ända till oktober innan han var tillbaka på banan. En fjärdeplats i den starten följdes upp med seger i januari innan han senast slutade tvåa från ledningen.

– Han har varit seg och det har inte varit det rätta trycket i honom. Men vi har kört honom med skor och öppet huvudlag. Jag har ju sett att när han gick sådär bra för Veijo gick han barfota och han hade väl också något norskt eller helstängt huvudlag på honom. Så jag sa att vi tar in hästen på Valla och provar norskt huvudlag. Det gjorde vi och han svarade otroligt bra på det. Så det blir norskt huvudlag på lördag. Dessutom ska han gå barfota och det kommer att göra mycket det också.

Så vad ger du för råd till V75-spelarna?

– Garderar man Beanie M.M. så tycker jag absolut att Marshland ska med och Yellow Eden kan ju vara ett roligt drag. Det känns som att han har piggnat till lite grand efter senaste jobbet.

Ola Johansson/Kanal75