Åkes varning: Mina hästar är bortglömda

TRAV

Han toppar tränarligan med tio segrar i år.

Inför V75 på Jägersro har Åke Svanstedt flera heta chanser.

– Dexter Stone är bästa chansen. Sedan tror jag på ett par som är lite bortglömda, säger han till Trav365.

Stall Svanstedt har börjat det nya året klart bättre än vanligt. Hästarna har sprungit in fyra miljoner kronor vilket är en miljon mer än vid motsvarande tid i fjol. På V75 har det blivit tio tränarsegrar hittills i år och han delar förstaplatsen med Björn Goop på lika antal.

– Stallet går fortfarande på halvfart och vi har inte alls gjort någon medveten satsning på V75. Trots det har det gått bättre än vanligt så här års, säger Åke Svanstedt.

– Många av hästarna har vintertränat under flera månader. Nu börjar de starta en efter en och det är en spännande tid som väntar. Jag tycker att det ser bra ut, vi har många hästar som tränar bra och flera intressanta nyförvärv som ser fina ut. Sedan blir det även spännande att se vad treåringarna kan prestera, menar han.

”Överraskande bra”

Inför V75-omgången på Jägersro ser det intressant ut för Svanstedt. Han har sex hästar till start och flera av dem ser ut att ha möjligheter på förhand.

– Dexter Stone (V75-1) var överraskande bra i årsdebuten. Han hade mestadels styrketränat och bara gått ett 1.28-jobb på rundbanan som snabbast. Normalt sett går han framåt rejält med loppet i kroppen. Det är en häst som har tagit åt sig träningen bra och förbättrats hela tiden. Jag kör vad som går för att försvara innerspåret och har feeling att det kan gå. Han öppnade ju bra i Halmstad från spår fem när han vann V75 och är kvick från början. Det är min bästa chans och det blir barfota runt om, säger Åke Svanstedt.

Vilka av dina övriga hästar tror du mest på?

– Jag tycker att flera av dem har halvchans. Märrarna ser ut att vara lite bortglömda men jag tror att de kan vara med i striden med lite tur.

– Peya de Castella (V75-5) och Conrads Linsan (V75-6) har jag feeling för.

– Peya de Castella gick bra i årsdebuten och jag var nöjd med henne. Hon hade också bara jobbat 1.28 innan och det märks i jobben efter att hon har gått framåt. Jag läste någonstans att hästen tappade travet senast men det stämmer inte alls. Tvärtom tycker jag att hon var bra och femtespåret är normalt inga problem för hon är travsäker. Hon kan även öppna bra och det är inte omöjligt med en bra start. Hon är inte helt borta och det blir barfota runt om igen.

– Conrads Linsan är en stark och rejäl häst som jag gillar. Hon gjorde det bra som kunde vinna från tillägg senast och känns fin i jobben. Den här uppgiften ser inte omöjlig ut. Visserligen möter hon hingstar och har bakspår över kort distans men jag tycker ändå att hon ska räknas. Hon har rygg på startsnabba hästar och motståndet ser inte så jättetufft ut. Hon går barfota runt om igen, säger Svanstedt.

Av dina andra hästar, finns det någon mer som har chans?

– Njae, det är väl inte helt omöjligt att någon av stona i lärlingsloppet kan vara långt framme. Dreamalittledream (V75-4) har bra form men det blir förmodligen svårt från tolftespår. Det ska till mycket tur att det stämmer med tempo och positioner. Annars känns hästen fin och med lite flyt kan hon vara långt framme.

– Calypso Sund (V75-4) var bara lugnt jobbad inför årsdebuten och hade bara tränat 1.28 som snabbast. Hon var kanske lite seg i loppet men gick ändå godkänt. Hon går säkert framåt med den genomköraren och har känts fin i jobben efteråt. Har rygg på startsnabb häst och är kanske inte helt borta om det klaffar. Båda hästarna tävlar barfota runt om.

– Rutger Raket (V75-3) var lite blek senast. Visserligen fick han gå lite för tidigt men han borde ändå ha kunnat lite bättre när det var ett enklare gäng. Han har tränat normalt efteråt och känns fin så jag hoppas på en bättre insats nu. Men han möter tuffa hästar och räcker normalt inte till vinst. Jag är nöjd om han tjänar fina pengar, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Michael Carlsson/Minimedia