– Kan tro att man är en djurplågare

Foto: robertstravbilder
Christoffer Pihl Svensson.
TRAV

18-årige Christoffer Pihl Svensson drev sin häst 30 gånger och fick tre månaders avstängning.

Nu pratar Åbylärlingen ut om straffet.

 – Jag är extremt ledsen, det ryktet man kommer få är dödsdömt, säger Svensson.

I det inledande P21-loppet på Åbytravet under söndagen slutade det nioåriga stoet Iza Hönez sjua, först utanför pengarna. Körde hästen gjorde ägaren Christoffer Pihl Svensson, 18.

Efter loppet blev Åbylärlingen uppkallad till måldomarna på banan. Anledningen var att domarna tyckte att Pihl drivit sin häst alldeles för hårt och bestraffade honom med tre månaders avstängning. Efteråt var kusken mycket ångerfull och nu berättar 18-åringen, som går på Åbys travgymnasium, om straffet.

– 1 200 kvar med vi uttryckta av en konkurrent och då surnade min häst till och spottade ut bettet. Då ryckte jag tussarna på henne och började skrika och driva och det blev bara värre och värre ju närmare mål vi kom. Det blev yvigare och hårdare slag hela tiden och det är så klart oförlåtligt, säger Christoffer Pihl Svensson till Trav365.

Hur mådde du efter loppet?

– Jag var väldigt ledsen och det kändes inte bra. Jag gick in i ett omklädningsrum och grät efter loppet. Jag är extremt ledsen, det ryktet man kommer få är dödsdömt. Men det är med all rätt man får det ryktet.

Vad säger du om straffet på tre månaders avstängning?

– Domen var väldigt lindrig, jag trodde att jag skulle få ett halvårs avstängning. Det var från 25-30 slag de sista 800 metrarna sa domarna. Först efter loppet tänkte jag på det, då kändes det inte riktigt bra. Domarna sa att det var det värsta de sett på länge.

”Kan tro att man är en djurplågare”

Händelsen har blivit mycket uppmärksammad runt om i Sverige och nu är kusken orolig för framtiden.

– Det jag är mest rädd för är om man inte kan få anställning hos någon tränare. De kan väl tro att man är en djurplågare, men det är jag verkligen inte. Jag stod och pysslade om hästen en timma efter tävlingarna igår. Det är så oförlåtligt så det inte är sant och det kommer följa med mig hela livet. Sen får vi se om jag får en andra chans, om hästen förlåter mig, säger Christoffer Pihl Svensson.

ARTIKELN HANDLAR OM