Så ska superstoet erövra Nya Zeeland

TRAV

Efter månader av förberedelser är det nu dags för Annicka att erövra Nya Zeeland.

På fredag gör hon sin första start på andra sidan jordklotet.

– Det är lite nervöst men jag förväntar mig inte att hon ska vinna det första loppet, säger skötaren Lisa Mannberg.

Lisa Mannberg och Annicka.

Den femte januari lämnade Lisa Mannberg Sverige tillsammans med sin ögonsten Annicka för äventyret på Nya Zeeland. På fredag morgon (svensk tid) gör Jörgen Westholms miljonsto sin första start ”down under” då hon startar i det första försöket till storloppet Inter Dominon.

På fredag kommer Anthony Butt köra hästen men i nästa vecka kommer Westholm själv resa till Nya Zeeland och köra hästen i det andra försöket (nästa fredag) och förhoppningsvis finalen som går om två veckor. I finalen är förstapriset över en miljon kronor och storfavorit till att ta hem slutsegern är Elitloppshästen Sundons Gift.

”Ska ha ett snällt lopp”

Annicka och Lisa Mannberg gör nu de sista förberedelserna inför det första loppet på andra sidan jordklotet och allt har gått enligt planerna för skötaren och hästen. Men det första loppet kommer enbart ses som ett test.

– Hon ska ha ett snällt lopp och få det precis som hemma. När hon varit borta länge brukar Jörgen ge henne rygglopp och får hon fritt så är det så, men sitter hon fast så spelar det ingen roll. Hon kommer gå med väldigt enkla grejer, öppet huvudlag och fasta tussar. Vi laddar upp henne precis som vi gör hemma och det här blir som ett test. Hon ska springa åt ett annat håll än hon gör hemma och vi får se hur det fungerar.

Hur är känslan i kroppen?

– Det är lite nervöst. Jag förväntar mig inte att hon ska vinna utan det är allt runt omkring. I Nya Zeeland brukar de aldrig värma sina hästar, men hon kommer gå sina två värmningar precis som vanligt vilket de tycker är väldigt märkligt. Sen tycker de att det är konstigt att skötaren värmer. Här går de kvinnliga skötarna runt i högklackat och bär klänningar när de ska sela häst, det ser mer ut som att de ska på fest.

Tror du hon kan vinna finalen?

– Ja, det är klart att jag tror. Men det är svårt att veta vad de andra kan och vad Annicka kan här, men man måste tro på sin häst. Tror jag inte på det vet jag inte vad jag gör här, säger Lisa Mannberg till Trav365.