Piloten: Jag har en miljonskräll

Tvingades sluta som jetsetpilot – nu tränaren han V75-hästen

Foto: ALN
Silvinho Bob har toppform för dagen och tränaren Peter Viklund tror på sin häst.
TRAV

Han var tidigare jetpilot men satsar nu alltmer på travet.

Peter Viklund varnar kraftigt för sin formtoppade Silvinho Bob.

- Jag anmäler aldrig om jag inte tror på vinst, säger Viklund till Trav365.

Peter Viklund är en norrländsk amatörtränare som håller till i Sigtuna norr om Stockholm. Han har jobbat som pilot i många år och flugit längre sträcker över hela världen. Mellan flygturerna till städer som New York och Shanghai har han tränat travhästar på amatörnivå. Men sedan några år tillbaka har Viklund sadlat om och slutat flyga.

- Jag fick en ögonskada och tvingades sluta som pilot. Nu jobbar jag i byggbranschen istället och har skaffat ännu fler hästar. För dagen har vi 16, 17 hästar som vi tränar, berättar Peter Viklund.

En av hästarna är Silvinho Bob som startar i V75-4 i Eskilstuna.

Streckad på nio procent

Omgången kryddas av en jackpott där en ensam vinnare kan ta hem 50 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Silvinho Bob kan vara en häst att beakta om man är ute efter miljonerna. Han är helt bortglömd av spelarna och endast streckad på nio procent av kupongerna. Men Peter Viklund varnar kraftigt för sin häst.

- Det är en häst med hög kapacitet som är i toppform. Han blev sjuk i samband med Kungapokalen i fjol annars tror jag att han hade kvalat in till finalen. Men nu är han riktigt bra i ordning igen, säger Viklund.

- Senast blev han påkörd in mot upploppet då ledaren bröt ut och gick rakt på honom. Annars hade han vunnit loppet. Näst senast satt han långt ner i kön men avslutade i 1.07-tempo till andraplatsen. Så hästen har haft lite missflyt i de senaste loppen men jag hoppas att det vänder nu.

”Kan vara loj”

Läget är dock dåligt för Silvinho Bob som har spår elva över 1640 meter med bilstart. Men Peter Viklund är inne på att man ska köra offensivt.

- Han kan vara väldigt loj bakom andra hästar. Ibland får han för sig att inte gå framåt och kan då vara ganska svårövertalad. Det brukar vara ledigt i spåren eller i dödens, säger Viklund lite kryptiskt.

- Jag tror att han är bland de tre och jag hoppas att han vinner. Jag brukar aldrig anmäla hästen om jag inte tror på honom. Det här är som sagt en fin travare som duger riktigt bra i sin klass. Dessutom kommer vi att köra honom barfota runt om för första gången. Jag hade tänkt att göra det senast men då var banan för hård och banveterinären rekommenderade att köra med hakar.

- Det ska bli intressant och jag tror att det kommer att ge en positiv effekt, säger Peter Viklund till Trav365.