Premiär: TV4 testar mållinje

Foto: Kanal 75
TV4 och Kanal 75 satsar på en ny upplopps- och målgrafik. På onsdag är det premiär för den virtuella mållinjen och upploppsmarkeringen i V64-sändningarna.
TRAV

Nu satsar TV4 på en ny upplopps- och målgrafik.

På onsdag är det premiär för den virtuella mållinjen och upploppsmarkeringen i V64-sändningarna.

– Vi kommer att testa det här året ut, säger Niclas Andersson, vd på Kanal 75, som producerar programmet.

På onsdag testar TV4 för första gången en ny upplopps- och målgrafik. Vid V64-sändningarna från Solvalla i TV4 Sport och TV4 Plus kommer tittare att kunna se en virtuell mållinje och även enkelt kunna se när det är 200 meter, 100 meter och 50 meter kvar till mål.

”Var är målet?”

Enligt Niclas Andersson på Kanal 75 är det här något som efterfrågats länge.

– Ända sedan jag började på Kanal 75 har alla frågat var är målet på travbanan är. Personer som är ute på travbanan och de som kollar på trav på tv brukar fråga var är målet. Vi som jobbar med tv och de som jobbar på banorna brukar vara lite dåliga på att visa var målet är. Många har kritiserat oss för det, men det har varit krångligt och tekniskt dyrt att genomföra det här. Nu har vi kommit till en lösning och vi tror att vi har en bra modell hur man ska kunna se mållinjen. Men här kommer vi att lyssna på vad tv-tittarna tycker, om de är nöjda eller inte, säger han.

– Det kommer finnas en markering 200 meter kvar i banan, en virtuell markering ungefär som vid simning. Sedan kommer vi ha en markering för 100 meter kvar och en markering för 50 meter, berättar han.

Provar året ut

Det här är ett test och när året är slut ska upplopps- och målgrafiken utvärderas.

– Vi tycker att det ser ganska bra ut, vi kommer att testa det här på Solvallas V64-tävlingar vid programmen V64 Direkt och i sammandraget i Vinnare V64. Det är mycket teknik och handlar om en hel del pengar, säger Niclas Andersson.

Tack vare samarbetspartners och sponsorer har Kanal 75 kommit billigt undan.

– Vi har gjort det här med två sponsorer. Våra samarbetspartner HD Resourches har varit duktiga på att ta fram det här och har gjort det med våra sponsorer så i det här fallet är det inte så dyrt. Man kan säga att det i princip är utan kostnad.

Det som är viktigt att poängtera är att den virtuella mållinjen som man ser i tv inte är exakt.

– Det är precis som i hockey, det här är inte en dömande mållinje. Man kan inte sitta och titta hemma i efterhand och spola fram och tillbaka och säga; titta min häst vann ju. Det är målfotot och kameran som domaren har som gäller. Mållinjen är inte en dömande mållinje utan en ungefärlig mållinje, säger Niclas Andersson.