– Vinnarfesten är rätt så kasst

TRAV

Travjournalister är lite speciella.

En går bra, två och de börjar sjunga.

Tre – då går alla på led.

Fyra – då blir det highlife och en speciell gemenskap skapas.

Svenska travjournalister är… ganska förutsägbara.

Vad var oddset på att ”Vinnarfesten” skulle tas emot med en spya? Vi snackar Järvsöfaks-klass, 1,02. Hela travkrönikörkåren reste sig som en man och körde fingrarna långt ner i halsen. Den som inte gjorde det låg skrynkligt till, för då sög man Remys Nilsons…

Själv har jag fått en massa skit för att jag hyllat programmet. Det har känts märkligt men samtidigt väntat. Svenska travjournalister är nämligen ungefär så bra – eller heter det dåliga?

Jag har aldrig sagt att jag tycker att Vinnarfesten är ett jättebra program. Faktum är att jag tycker att programmet är rätt kasst. Men inget annat var att vänta heller; jag är ju travtokig och vill se varenda sekund från banan, höra varenda kusk, älta alla lopp till förbannelse, analysera, döma ut, hylla. Jag vill att travet ska spruta ur öronen på mig, dygnet runt.

Vad jag däremot sa var att alla inblandade i Vinnarfesten gör ett strålande jobb, att klaga på dem är helt fel. Programmet ser ut precis som planerat.

Ett försök att nå breda massan

Vinnarfesten är, vad jag förstått, nämligen ett försök att nå ut till den breda massan. De som redan är travintresserade är i det här fallet inte alls målgruppen.

Vore det inte tjänstefel av Niclas Andersson, chef för travet i tv, att inte försöka hitta nya tittare/spelare? Är det inte så, Lutfi Kolgjini, att Andersson, skulle haft sparken om han enbart gjort travnörd-tv? Är det inte det absolut bästa sättet att långsamt ta död på en sport? Att stänga dörren för utomstående? Obs! Stör ej – travtävlingar pågår. Här snackar vi dödens, norskt och balltramp. Ni som inte fattar något kan dra åt helvete.

Visst, Vinnarfesten är kanske en loska i synen på alla oss som älskar trav och det gamla ”Vinnare V75” – men låt åtminstone folk försöka göra något nytt. Det finns inget värre än rädsla för förändring, att prova nya saker är vad livet handlar om. Såga aldrig en äventyrare.

Ni har mejlat i massor och vill att jag ska rädda ert gamla program, det med sju oklippta lopp 18.00 varje lördag, eller Hans G-show som jag brukar kalla det. Ni har inte tid att se ”V75 Direkt” på lördagar. Det är innebandy, barnkalas och IKEA då ju. Ni älskar trav men ogillar Vinnarfesten.

l? l? l?

Okej, vi kan väl be Niclas Andersson om en liten tjänst.

Snälla: Kan man inte klippa ihop de sju referaten från V75 Direkt och visa i TV4 Sport klockan sex eller nåt?

Då skulle alla vara nöjda. Eller?

FAKTA

Veckans tips

1. 1 Alvena Pele

(Solvalla, V64-1)

Speedkula. Rygg ledaren och slut? Varning.

2. 9 Regina One

(Solvalla, V64-2)

Haft otur. Dragen bakåt senast. Värd en vinst.

3. 9 Elsa Tooma

(Solvalla, V64-4)

Strålande come back, 1.11 sista 700. Draget.

ARTIKELN HANDLAR OM