Svanstedt: Jag kör i ledningen

Åke Svanstedt med stallets före detta stjärna, Torvald Palema.
TRAV

Förra året floppade han i Olympiatravet som storfavorit.

Nu siktar Åke Svanstedt på revansch med Torvald Palema.

På lördag startar hästen i ett försök till miljonloppet – och tränaren har taktiken klar.

– Jag har redan bestämt mig för att köra i ledningen, säger Åke Svanstedt på sin hemsida.

Åke Svanstedts megastjärna Torvald Palema gjorde för två veckor sedan årsedebut då han lekte hem ett billigt lopp på Örebrotravet från ledningen. Svanstedt fick köra i ett långsamt tempo i ledningen och kunde efter en mycket snabb avslutning vinna enkelt.

Efter det loppet har Torvald Palema tränats på hemma på gården utanför Skara och på lördag jagar hästen en plats i Olympiatravet då han startar i delfinalen på Bergsåker.

– Han ser bra ut och har tränat på som vanligt efter årsdebuten. Jag tycker att hästen känns fin och det normala är att han går framåt med loppet, även om det var ett billigt lopp som han vann. Det är svårt att säga hur långt det räcker när det nu är tuffare motstånd. Men som jag sa efter årsdebuten så tyckte jag att han var finare då än jämfört med årsdebuten förra året. Så jag tror att han kommer att göra ett bra lopp och vara med i segerstriden, säger Åke Svanstedt på sin hemsida.

”Otroligt lugn”

Torvald Palema inleder från spår ett bakom startbilen och jagar revansch efter förra årets fiasko i Olympiatravet. Då blev Svanstedts häst spelad till favorit i finalen men svek i loppet och slutade femma. Tidigare har Torvald Palema varit en renodlad spurtare men på lördag har Svanstedt planer på att köra sin häst i ledningen. Trots att det återstår flera dagar till loppet har kusken taktiken klar.

– Vi har fått innerspår bakom bilen och jag har redan bestämt mig för att köra i ledningen. I fjol blev hästen het i ledningen flera gånger och därför ville jag inte göra där för ofta. Men i årsdebuten var han otroligt lugn och jag kunde pulla upp och köra 1.20 första varvet. Så är han lika lugn nu är det inga problem. Jag vill heller inte släppa ledningen och därmed riskera att de ska låsa fast mig.

Svanstedt fortsätter:

– Vi får se hur det blir med balansen och det beror på hur banan blir. Hästen tävlade med skor senast och var bra då. Han visade att han även kunde speeda väldigt bra till slut. Det är inte så stor nackdel om han skulle behöva gå med skor men vi får som sagt se hur det blir, säger Åke Svanstedt på sin hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM