– Iceland slår han alla dagar i veckan

Foto: kanal75
TRAV

– Det börjar bli lite roligare nu.

Orden kommer från "Årets Tränare" i Sverige 2010.

Ämnet är den kommande veckan då Lutfi Kolgjini plockar ut några av sina största stjärnor efter vinterns grundträning.

Till Solvalla kommer Lavec Kronos.

Doften av vår på Solvalla blir allt starkare för varje tävlingsdag. Den här onsdagen väntar kanske en liten försmak av sista söndagen i maj när vinnarna av landets två största sprinterlopp i fjol drabbar samman över favoritdistansen i Kentucky Fibbers lopp (V64-1).

Det handlar om elitloppschampion 3 Iceland och Hugo Åbergs-ettan 7 Lavec Kronos.

Den senare gör första starten för året, efter en sträng vinter som gett ovana förutsättningar för många av landets travtränare.

Framförallt i söder där det brukar vara möjligt att träna på barmark året runt.

Men heter man Lutfi Kolgjini låter man förstås inte detaljer som vädret stå i ens väg mot framgång.

– Jag har haft en mycket bra vinter. Eller egentligen har den ju varit lika risig som för alla andra, det gäller bara att inte acceptera det, slår han fast.

– Vi har haft dubbla traktorer i skift dygnet runt på mina träningsbanor under vissa veckor. Totalt har det blivit en merkostnad på runt 600 000 kronor. Men det är slutresultatet som räknas och då måste man ta till de resurser som krävs för att hästarna ska kunna jobbas. Det är bara synd att många av landets banor inte kan göra detsamma.

”Sover när banorna fryser”

Ja, när det kommer till att ge kritik brukar Kolgjini vara allt annat än blyg.

I synnerhet inte när frågan är skötseln av travbanor. Många är de banmästare som fått hårda ord under tävlingsdagar då underlaget inte fallit Jägersro-tränaren i smaken.

– Det är för dåligt när man inte klarar av att presentera sin bana i fullgott skick. Och egentligen är det inte pengar som saknas utan kunskap. Det borde finnas en formell utbildning för banpersonal, det är inte bara att sätta sig i en traktor med en harv bakom som en del tycks tro, dundrar Lutfi Kolgjini och fortsätter:

– Det största misstaget som görs är förmodligen att man ligger och sover när banorna fryser på natten. Ska man exempelvis anordna V75 en lördag så krävs en långsiktig planering, det klarar man uppenbarligen inte på exempelvis Axevalla. Men det stora felet ligger inte hos personerna som arbetar med banan utan hos ledningen som inte gör något åt saken.

Lavec bättre än i fjol

En bana som fått utstå mycket av Kolgjinis spott och spe genom åren är Solvalla. Men inför onsdagens tävlingar lämnar han huvudstadsarenan i fred.

- Faktum är att senast jag var där så var banan i väldigt fint skick så de kanske har lärt sig, man tål ju inte hur mycket stryk som helst.

Men nu var det inte karga vinterbanor och gnäll som det skulle handla om utan topphästar och vårvärme. På torsdag luftar Kolgjini Raja Mirchi och Sebastian K. på Åby, vinstrikaste tre- respektive fyraåring i landet i fjol.

Innan dess ska alltså Lavec Kronos visa om segern i Hugo Åbergs var en tillfällighet eller om han kan etablera sig i den yttersta världseliten.

Att tränaren räknar med det senare är kanske ingen överraskning.

- Jag är ganska säker på att han kommer att vara ännu bättre i år. Hästen har behövt tid att växa i sin stora kropp och det är först nu han börjar bli helt färdig. Han känns också starkare än någonsin i träningen.

Och när det kommer till onsdagens värste konkurrent verkar inte respekten överdriven.

- Lavec kommer mycket väl förberedd och även om det blir skor runt om och öppet huvudlag så är det klart att jag tror på vinstchans. En sådan häst som Iceland slår han alla dagar i veckan, säger Lutfi Kolgjini som låter Johnny Takter sköta styrningarna och själv stannar hemma för att köra fort med sina tvååringar.

Kommer du att prata någonting med Takter inför loppet?

- Ja, det kommer jag. Men vad jag ska säga berättar jag inte för dig.

Däremot berättar Kolgjini gärna om vilka av sina övriga V64-hästar han tycker att spelarna ska vara vaksamma på:

– 8 Tiberina (V64-2) och 10 Nagajka (V64-5) har båda nyttig form, men fick lite får dåliga spår för att jag ska kunna tro på seger. De andra två tror jag däremot mycket på.

– 3 Little Face (V64-4) visade enorm kapacitet de gånger hon fungerade i fjol och har känts strålande i jobben inför årsdebuten. Jag blir inte ett dugg förvånad om hon slår det här gänget.

– 1 Yukon Boko (V64-6) slog ihop och galopperade bakom bilen senast, normalt håller han inte med sådant. Det är en häst som duger långt i sin klass och ska räknas.

Robin Johansson/Kanal75