– Svårt att hitta ett mer folkkärt ekipage

Foto: kanal75
Inviger V75-tävlingarna Lars Lindberg kör Järvsöfaks på lördag.
TRAV

Kusklegendaren Lars Lindberg och kallblodsfenomenet Järvsöfaks inviger V75-tävlingarna på lördag.

Tillsammans ska de föra fram facklan till den olympier som sedan ska tända elden.

– Det är svårt att hitta ett mer folkkärt ekipage, säger Henrik Lindgren, sportchef på Bergsåker, där tävlingarna avgörs.

På lördag är det stortrav på Bergsåker, utanför Sundsvall. Det är V75 med fina tävlingar och jackpott med 52 miljoner kronor i potten. Stig H Johansson selar ut sin läckre fux Nu Pagadi och Åke Svanstedt gör resan till sin gamla hemmabana med stallets fixstjärna, Torvald Palema.

”En slump”

Under invigningen, innan tävlingarna, kommer besökarna på banan få se ytterliggare två av travets största affischnamn, kusklegendaren Lars Lindberg och kallblodsfenomenet Järvsöfaks. Lindberg leda defileringen tillsammans med Järvsöfaks och föra fram facklan till den olympier som sedan ska tända elden.

– Det är alltid en profil som för fram elden och för vår del var Lars Lindberg given. Med tanke på att han har varit sjuk, är omtyckt och precis fyllt 70 år. Att han ska köra Järvsöfaks var en slump. Det var ATG som kom överens med Jan-Olov Persson om att ”Faksen” skulle vara på plats. Då tänkte vi att det vore perfekt om ”Lasse” kunde köra honom i invigningen, säger Henrik Lindgren, sportchef på Bergsåker.

– Lars tycker att det är jättekul, ett hedersuppdrag, fortsätter Lindgren.

Får chansen igen

Lars Lindberg är en av Sveriges bästa kuskar genom tiderna. Han drabbades av en svår sjukdom förra hösten och kunde inte köra lopp på länge. Nu mår Lindberg bättre, men har bestämt sig för att, om han ska köra mer, bara köra sina egna hästar. Legendaren fick chansen att köra Järvsöfaks en gång under dennes tävlingskarriär. Då slutade det med galopp. Nu får han alltså chansen att sitta upp bakom vinstmaskinen igen.

– ”Faksen” är med på invigningen sedan tyckte Persson att han kunde gå någon speed på upploppet för att visa upp sig för publiken, säger Henrik Lindgren.