”Mina hästar har väldigt bra chans”

Foto: ALN
Optimist Efter den imponerande segern senast tror Stefan Hultman på ny seger för Yellow Eden i V75-1.
TRAV

Stefan Hultman har fått en superinledning på 2011 och tagit fem V75-segrar.

På lördag har tränaren två heta chanser på Bergsåker.

– Båda mina hästar har väldigt bra chans, säger Hultman.

Solvallaproffset Stefan Hultman har fått en sagolik inledning på 2011. Trots att det enbart gått tre månader av året har Hultmans hästar sprungit in 6,8 miljoner kronor och tagit 18 segrar på 39 starter. Det ger tränaren en segerprocent på 46 och Hultman är den tränare i Sverige som hittills i år kört in mest pengar.

Den stora anledningen till succén är megastjärnan Maharajah som i och med sina fantastiska framgångar i Frankrike under vintern tjänat stora delar av stallets pengar. Men Hultman har även lyckats bra här hemma i Sverige. Fem V75-segrar har det blivit under året och på lördag när Bergsåker kör V75 har Solvallatränaren två hästar till start som enligt honom själv startar med mycket goda vinstchanser.

”Hög kapacitet”

I V75-1 startar sexårige Yellow Eden som gjort fyra starter för Hultman. I de tre första starterna hos Hultman var hästen seg och inte i toppform men senast på Jägersro var hästen enormt förbättrad då han vann mycket enkelt från rygg ledaren. Hultman testade då att köra sin häst barfota runt om och med ett norskt huvudlag, något som föll väl ut.

– Det har tagit lite tid att få igång honom efter skadan, han drog på sig en gaffelbandsskada och fick en stor blödning i ett bakben. Det tog ett år innan vi fick stil på honom men senast var han riktigt fin och det var sträckta linor över mål. Örjan Kihlström (kusken) drog norsken och då bara stack han. Det är en häst med hög kapacitet och han känns lika fin efteråt som innan segern. Det känns som att han börjar komma i riktig form, säger Stefan Hultman.

Segern senast var ingen överraskning för Hultman. Innan loppet hade hästen gått ett strålande snabbjobb på Solvalla.

– När han fick lite lopp i kroppen höjde vi träningen på honom och då märkte vi att han blev piggare. Sen tog vi in honom till Solvalla och körde med norskt huvudlag och barfota runt om. Vi körde ett 1.20 jobb med honom och Marshland och Yellow Eden måste gått 1.10 sista 300 metrarna. Det bara rasslade till när han ryckte norsken.

Hultman: Han är stark

Yellow Eden startar i V75-1 och lottades till spår elva medan värsta motståndaren Classic Tile fick spår tre. Fördel den sistnämnde i spårlottningen, men Hultman har inte gett upp på förhand.

– Han fick ett kanonlopp senast men det behöver han inte ha. Han har visat förut att han är stark och tål att gå. Han har vunnit från ledningen på Vincennes och gör man det så är man stark. Hästen behöver definitivt inte ha någon smygare, han tål att gå. Han har skyhög kapacitet och det känns som en bra chans.

Jag såg i V75-guiden att du spikat dig själv, är det en så pass bra chans?

– Det får man alltid kritik när man gör, men det är en tävling där så jag måste försöka och chansa. Jag har dålig koll på Svanstedts häst i vårt lopp, jag såg honom i årsdebuten men jag vet inte hur mycket han gått framåt med det loppet. Jag tycker min häst har en bra chans, bakspår är alltid bakspår men det blir säkert lite körning. Jag tror det löser sig och Yellow Eden har kapacitet för Gulddivisionen.

”Vann busenkelt senast”

I V75-2 plockar Hultman ut auktionsdyringen Origami från spår två i voltstart. Origami inledde karriären tveksamt men har under 2011 kommit igång rejält och tagit fyra segrar på fem starter. På lördag blir hästen storfavorit och tränaren tror på bra segerchans.

– Det ser bra ut för han också. Han fick bekymmer som treåring med fräschören och han har fått mycket tid. Nu börjar det komma mer och mer och han vann busenkelt senast. På lördag ska jag lätta honom i balansen, han ska gå med aluminiumskor istället för pg-skor och jag ser i jobben att han blir starkare och utvecklas. Det är en fin häst i grunden som är under kraftig utveckling.

Origami startar från spår två i volten vilket kan vara ett svårt spår för orutinerade hästar. Men Hultman tror att hans häst ska klara det utmärkt.

– Jag kan inte motståndet om jag ska vara ärlig, men han klarar distansen och spåret bra. Han kan till och med vara med och köra om ledningen för det är bara att vända upp och köra på honom från start. Mina hästar reser på morgonen för att slippa övernattning och det är två bra chanser.

Vem tror du mest på?

– Båda har väldigt bra chans, men måste jag säga någon så säger jag Origami men jag tror mycket på Yellow Eden också. Jag åker upp och är optimistisk, säger Stefan Hultman till Trav365.