Åke om kritiken: Jag borde ha hållit igen

Foto: ALN
Åke Svanstedt.
TRAV

Micke Nybrinks kritik mot Åke Svanstedt efter V75-förlusten i lördags har blivit en snackis i trav-Sverige.

Nu erkänner Svanstedt att han gjorde ett misstag – och förlorade loppet.

– Så här i efterhand borde jag ha hållit igen mer över upploppet, säger stjärnkusken på sin hemsida.

Fyraårige Dollar Access slutade på en hedersam andraplats i V75-6 i lördags. Hästen fick ett tufft lopp av sin tränare och kusk Åke Svanstedt och hade greppet mitt på upploppet. Men Erik Adielsson hittade fritt från rygg på ledaren med Cambell Ås och kunde spurta förbi Svanstedts häst den sista biten.

Håller med Nybrink

Efter loppet var spelexperten Micke Nybrink kritik till Svanstedts styrning. Nybrink hade spelat Dollar Access och menade att kusken borde varit mer kylig i sin styrning.

– Jag tyckte Åke slarvade bort det där. jag är staketkusk och det kan ha varit en bortkörning. Jag är så klart sur, jag ville få in Dollar Access, sa Nybrink.

Händelsen har blivit en snackis i trav-Sverige och åsikterna är många. Nu erkänner Svanstedt på sin hemsida att han gjorde ett misstag och förlorade loppet.

– Så här i efterhand borde jag ha hållit igen mer över upploppet. Nu kom Erik Adielsson loss den sista biten och slog av oss. Det var lite snöpligt men det är lätt att köra loppen i efterhand. Det är också svårt att veta hur mycket de som kommer attackerandes ute i spåren har att köra med. Jag tycker att Dollar Access är en blivande topphäst, säger Åke Svanstedt på sin hemsida.

”Kämpar ännu mer”

Trots förlusten hade Svanstedt en succédag på Bergsåker. Hans stora stjärna, Torvald Palema, var överlägsen i den sista delfinalen till Olympiatravet och tränaren var mycket nöjd med sin häst.

– Hästen kändes bra hela vägen och jag började öka tempot 800 meter kvar. Sedan skärpte jag det mer allvarligt 500 kvar och sista 300 var det full fart. Det kändes lite tveksamt 150 kvar men sedan bet han i och 100 kvar tog han i så in i helsike.

– Nu är det final om två veckor och det känns kul att vara där. Vi har varit med några gånger och det ska bli spännande igen. Jag tror också att Torvald flyttas fram ytterligare formmässigt med ännu en genomkörare i kroppen. Om man jämför med förra året så tycker jag att han känns både piggare och starkare i år. En annan detalj är att han också har ändrat lite stil. Han håller huvudet lite lägre i loppen än tidigare. Förut så har han nästan sprungit och kört upp huvudet men nu borrar han ner huvudet och kämpar ännu mer, säger Svanstedt på sin hemsida.