Hästägaren dömd till 4,5 års fängelse

TRAV

Nu har domen fallit mot den kända hästägaren Kurt Wijkström.

Profilen döms till 4,5 års fängelse och tio års näringsförbud efter att ha lurat till sig miljoner genom falska momsredovisningar.

Trav365 avslöjade i början av mars att den kände hästägaren Kurt Wijkström misstänktes för grovt skattebrott. I december åtalades han och i förhören ska han ha erkänt brottet.

Miljoner i skulder

Kurt Wijkström ska ha gjort falska momsredovisningar av fejkade fakturor. Totalt menade åklagaren att Wijkström lurat till sig momspengar från svenska staten på över 38 miljoner kronor, med skattetillägg och andra krav landade den totala skulden på 70,7 miljoner kronor.

Fängelse och näringsförbud

Nu har domen fallit i Norrköpings tingsrätt och Kurt Wijkström döms till 4,5 år fängelse och tio års näringsförbud för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll.

I förhören har Wijkström berättat att han vid det första tillfället av misstag redovisat för stora inköp och upptäckte då att han utan kontroll fått ingående mervärdesskatt ersatt.

Eftersom han var i ett pressat ekonomiskt läge på grund av dåliga hästaffärer fortsatte han att redovisa felaktiga mervärdesskattebelopp.

Köpte de dyraste hästarna

Kurt Wijkström, 57, är känd inom travet för att ha köpt hästar för mångmiljonbelopp på landets hästauktioner. Han har ropat in Sveriges dyraste och mest välstammade travhästar under flera år.

Till en början tränades hans hästar av en amatörtränare för att sedan flyttas till bland annat Stig H Johansson.

Säljer till tyskt företag

Totalt har Kurt Wijkström via sitt bolag K.W. Stable Sweden AB ägt 76 hästar under de senaste åren.

Under den senaste tiden har Kurt Wijkström börjat sälja flera av sina hästar. Några av hästarna, bland annat Prince L., och Loch Ness Broline och Octopus har sålts till tyska ägarna W.W. Import Holz GMBH. Det tyska bolaget kontrolleras dock av personer i Kurt Wijkströms närhet, både fakturor och telefonnummer går till adresser i Sverige.