Puro: Jag har saknat hästen

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Återseende Efter sju månader i Frankrike återvänder Commander Crowe till Sverige. Där får han återigen träffa sin före detta tränare och delägare Petri Puro.
TRAV

För sju månader sedan valde Petri Puro att lämna bort ögonstenen Commander Crowe till sin franska kollega Fabrice Souloy.

På lördag återvänder stjärnhästen till Sverige för att starta i miljonloppet Olympiatravet.

Och det blir ett kärt återseende med sin före detta tränare.

– Jag kommer vara nervös att stå där som hästägare, men det ska bli jätteroligt att träffa honom igen, säger Puro till Trav365.

Den fjärde december 2006 inledde en treårig fux vid namn Commander Crowe sin karriär. En karriär som skulle visa sig bli alldeles fantastisk. Från debutloppet tog Commander Crowe 23 raka segrar och tjusade hela trav-Sverige. Tränade hästen då gjorde Halmstadproffset Petri Puro och tillsammans blev de mycket folkkära då de reste runt och tog hem flera stora lopp, bland annat Derbyt på Jägersro.

Nu har Commander Crowe hunnit bli åtta är gammal och framgångarna har fortsatt efter den rekordlånga segerraden. På 53 starter har Commander Crowe vunnit 37 lopp och sprungit in 11,1 miljoner kronor.

Lämnade bort hästen

Under de senaste sju månaderna har hästen tränats i Frankrike av stjärntränaren Fabrice Souloy. Petri Puro, som äger 40 procent i hästen, valde i samråd med de andra två delägarna att prova sin häst i Frankrike.

Då Petri Puro själv inte kunde ha full koll på hästen varje dag valde han att hoppa av som tränare och istället låta kollega Souloy ta över ansvaret – ett mycket ovanligt beslut i travbranschen. I Frankrike har hästen gjort fem starter och vunnit två av dessa lopp. Ägare Puro är nöjd men inte överraskad över framgångarna i Frankrike.

– Jag föreslog att vi skulle prova Frankrike och hade innan varit i kontakt med Fabrice och det var okej för honom att träna hästen. Det visade sig att satsningen blev rätt för hästen passar bra på de långa banorna och i ett jämnt, hårt tempo. Här hemma i Sverige är man så fruktansvärt beroende av startspår men i Frankrike kommer alla iväg bra i volten och vissa typer av hästar passar där. Commander Crowe tål att gå i ett hårt tempo och det är ofta bästa hästen som vinner där. Jag tycker personligen att det bara var två hästar som imponerade i Frankrike i vinter och det var Maharajah och Commander Crowe. De har gått framåt och visat att de duger. Det är fler som inte riktigt pallat men de två bar sina mantlar på ett bra sätt.

Hur nöjd är du med Frankrikesatsningen?

– Det blev jättebra, absolut. Vi körde täta lopp när han kom ner för vi kände att han var i form. Han gjorde nästan tre lopp på en månad i början och blev bara bättre och bättre. Det var jätteroligt att han visade att han fungerade bra i monté för det trodde jag att han skulle göra.

”Jag är lite orolig”

På lördag avgörs Olympiatravet på Åby med 1,5 miljoner kronor till vinnaren. En av Åbys drömhästar till loppet var just Commander Crowe efter hans framgångsrika vinter i Frankrike och på lördag finns Puros ögonsten bakom startbilen tillsammans med kusken Jean Michel Bazire  för att möta några av Sveriges bästa hästar.

– Han har passat bra i Frankrike på deras banor så nu får vi se om han kan ha lite mer hårdhet när han kommer tillbaka och startar i Norden. Jag har tränat honom själv i fem år och kört in över tio miljoner kronor med honom så jag vet vad det är för häst. Det är klart att det blir intressant att se honom, men jag är lite orolig för att det är lite långt mellan debutloppet i år och det här loppet. Han har bara gått vinterträning innan senaste loppet och det är bara att hoppas att han kunnat tajma formen på honom. Men reser han och äter och dricker bra så gör han ett bra lopp, det gör han alltid. Det har alltid funnits orsaker då han gjort dåliga insatser och det är få gånger han gjort dåliga lopp. Om allt fungerar ska han vara i ett ganska bra skick, annars skulle han inte komma hit med honom.

”Extrema njutningar”

Commander Crowes återkomst till Sverige kommer locka storpublik till Åbytravet. Men då stjärnor som Torvald Palema, Brioni och Wellino Boko finns i startlistan väljer Puro att ligga lite lågt.

– Jag tror han kommer göra ett bra lopp om han reser bra och då tror jag absolut att han är bland de fyra främsta. Det finns ingen förstahäst i det här loppet utan det är fyra-fem hästar som håller hög nivå. Min häst har pausat lite efter första loppet och det kommer bli tufft. Man måste hur som helst ha tätkänning när man kommer till sista svängen, då måste man vara bland de fyra främsta för annars är man chanslös. Men samtidigt är det inget lopp man vinner från dödens. Vi får se hur det blir.

– Det är ett extremt bra lopp och jag trivs när jag får den där extra kicken när så många fina hästar är samlade bakom bilen. Det är härligt för när man jobbat med hästar i 30 år så ger de stora loppen den extra kicken i tillvaron. Kvällstrav är oftast mycket rutin, men de här stora loppen ger extrema njutningar.

Om du skulle få spela en häst i loppet, vem skulle det vara?

– Jag är så fruktansvärt dålig spelare, jag spelar aldrig så jag vill inte tippa.

Hur känns det att få se din häst i Sverige igen?

– Jag kommer vara ganska nervös på lördag när bilen släpper fältet, som alla andra hästägare. Jag tycker det ska bli jätteroligt att få se honom igen, det var så längesen…

Har du saknat honom?

– Ja, det är klart att det är en stor profil som försvunnit. Men samtidigt har allt sin tid om man säger så.

Elitloppet inget måste

Commander Crowes tränare Fabrice Souloy har i flera tidningar stuckit ut hakan och sagt att han ska vinna flera internationella storlopp med Commander Crowe under året. Efter storloppet på lördag kommer hästen matchas mot flera penningstinna lopp – men Elitloppet är inget som lockar Puro speciellt mycket.

– Är allt bra efter loppet på lördag så tror jag att Finlandia Ajo och Oslo Grand Prix är kommande lopp. Men det är inbjudningslopp och han måste vara bra för att få en inbjudningar dit. Jag småpratade lite med Fabrice och han vet att jag hjälper till om det behövs. Jag hjälper gärna till mellan loppen om han vill stå med hästen hemma hos mig och så vidare. Han har sin hage och sin box och det kan hända att han ibland blir kvar i Sverige om det blir för kort emellan loppen. Det finns ganska många lopp under året men Elitloppet är inget måste. Det är ett ganska slitsamt lopp med två heat och man är totalt beroende av spåren. Det är ingen som går runt ett helt Elitloppsfält och då måste man ha tur i spårlottningen. Det finns mycket miljonlopp runt omkring som går hela sommaren så vi får se vad som händer. Som hästägare hoppas jag att han får en hel säsong och att han får vara frisk och tävla på sin höga toppnivå, säger Puro som även berättar att hästen kan bli aktuell för storlopp i USA senare under året.

– Jag vet att han är betald till något lopp i USA. Om han kommer upp till sin höga nivå så finns chansen att starta på andra sidan Atlanten. Som du hör finns det gott om lopp, det gäller bara att vara kall och välja rätt lopp. Säsongen kan vara lång, det gäller att inte tömma hästen för tidigt, säger Petri Puro till Trav365.