Så blir folkfesten på Åbys superdag

Foto: KANAL75, LOTTE FERNVALL, JIMMY WIXSTRÖM, ANDERS DEROS.
FOLKFEST Åbys sportchef Ken Karlsson hoppas på storpublik på lördag. Idrottsstjärnor som Björn Ferry, Helena Ekholm, Patrik Sjöberg och Charlotte Kalla besöker banan.
TRAV

Se på trav i världsklass, spela om miljoner och träffa idrottsstjärnor.

På lördag blir det folkfest på Åbytravet – och banans chef hoppas på jättepublik.

– Vi har stora förhoppningar och alla förutsättningar finns för en kanondag, säger Ken Karlsson.

På lördag är det återigen dags för Olympiatravet på Åby vilket är banans största lopp för året. Några av världens bästa hästar har samlats på Åbytravet strax utanför Göteborg för att tävla om 1,5 miljoner kronor.

”Större förhoppningar”

Varje år lockar loppet storpublik och förra året besökte 16 000 banan trots dåligt väder. I år utlovar vädergudarna fint väder och det gör att Åbys sportchef Ken Karlsson hoppas på en publikökning.

– Någonstans mellan 16 000-18 000 personer förväntar vi oss att det ska komma. Det blåste väldigt mycket i fjol så vi har större förhoppningar i år för prognosen ser mycket bra ut. Det är kanonsport hela dagen och det blir bra väder, det finns alla förutsättningar för en kanondag.

Saknar Rapide Lebel

Stjärnor som Wellino Boko, Torvald Palema och Commander Crowe sluter på lördag upp bakom startbilen och sportchefen är mycket nöjd och belåten med startfältet. Men det är en häst han saknar väldigt mycket:

Drömhästen Rapide Lebel var i stort sett klar för loppet – men skadade sig i sista stund.

– Jag jobbade hårt med Rapide Lebel och vi var i hamn men sen blev han halt efter ett lopp. Det gick mycket rykten om den hästen men jag hade direktkontakt med ägaren och tränaren och allt var klart att han skulle komma. Jag och ägaren satt på fredagskvällen innan han gjorde senaste loppet och då ville ägaren boka biljetter. Jag sa då att vi skulle avvakta tills efter loppet och då fick hästen problem med ett bakben. Det var tungt med tanke på hur mycket tid vi lagt ner på den hästen, men det är bara att släppa och gå vidare. Det är djur vi håller på med och det är kanonhästar som möts på lördag i ett ganska öppet lopp.

Vad är du mest nöjd med?

– Jag tycker ändå att lottningen utföll så det blev ett öppet lopp. Det är alltid fyra-fem hästar som höjer sig över mängden och ingen av dem har blivit bortlottad här. Alla har fått en ärlig chans i och med lottningen.

Träffa idrottsstjärnorna

Förutom Olympiatravet håller ramloppen mycket bra klass och i V75-potten finns det över 20 miljoner kronor att spela om. Dessutom kommer det krylla av Olympiastjärnor på banan som ska dela ut priser och skriva autografer.

– Det är otroligt många kända idrottsprofiler på plats på lördag. Björn Ferry, Charlotte Kalla, Patrik Sjöberg, Tomas Brolin, Anette Norberg och Anders Olsson är några av de som kommer vara på Åbytravet. Efter att de gjort sin prisutdelning inom V75 så kommer de gå till Olympiatravsbyn som ligger vid första kurvan och där kommer de bli intervjuade och skriva autografer. Man kan flera gånger komma nära dem, säger Ken Karlsson.