”Vore konstigt om han skulle vinna”

Foto: CASPER HEDBERG
TRAV

Han har tränat mängder av världsstjärnor genom åren.

Men Wellino Boko har en speciell plats i Stig H Johanssons hjärta.

Fighterhästen har kommit tillbaka ­efter svåra skador och är nu med

i yppersta eliten.

– Det är en speciell häst. Förhoppningsvis kommer han visa att han tillhör de bästa jag har tränat, säger Stig H.

Wellino Boko är porslinshästen med ett hjärta av guld. Han har en enastående vinnarskalle och ger allt och lite till i travloppen. Trots att mjölksyran närmast sprutade ur ­hästens öron i senaste starten vägrade han att ge sig. Då ska man tänka på att Wellino Boko inte hade tävlat sedan sommaren 2009 på grund av en allvarlig skada.

– Det såg tufft ut med den inledningen som han fick i loppet. Det var en strong prestation, även om det inte var de tuffaste hästarna han slog. Han var visserligen väl förberedd men hade inte något tävlingstempo i kroppen, ­säger Stig H Johansson till Sportbladet.

”Både motor och löphuvud”

Wellino Boko har hunnit bli sju år gammal och har bara gjort 25 starter. Bakgrunden är den att han har skadat sig svårt i två omgångar. ­Faktum är att han endast har gjort två lopp på de senaste två och en halvt åren. Men som tre- och fyraåring imponerade han vid flera till­fällen. Han var bland annat knappt slagen tvåa i Svenskt Travderby, det största loppet för ­landets fyraåriga hästar. Då gjorde hästen en kanonprestation efter en tung resa utvändigt om ledaren.

Beskriv Wellino Boko som individ? Hur är han att jobba med?

Foto: Casper Hedberg

– Han har alltid varit helt exemplarisk att hålla på med. Han är snäll, träningsvillig och äter och trivs med ­livet. Man kan säga att hästen är en idealisk individ, säger Stig H.

Kan du sätta fingret på något ­speciellt som gör honom så bra?

– Han har en inneboende hög kapacitet, det finns ju både motor och löp­huvud på honom som gör att han har de resurserna och ingredienserna som gör att det är en bra travhäst. Sedan har han inte haft hållbarheten med sig och det är minus­delen.

Nu har Wellino Boko haft svåra skador, men rent kapacitetsmässigt, är han en av de bästa hästar du har tränat?

– Det är svårt att säga. Han tillhörde årgångstoppen både som tre- och fyraåring men sedan har han inte fått prova på att ta klivet upp i gulddivisionen och i hetluften. Jag tror att hästen hade haft bra möjligheter att hävda sig väl där om han hade varit frisk hela tiden och tävlat kontinuerligt.

– Jag har kanske haft 20 hästar genom åren som har varit världsstjärnor. Vi får se om han kan vara med nu, förhoppningsvis kommer han att visa att han tillhör de allra bästa jag har haft i träning.

Vad har du för känslor för Wellino Boko?

– Det blir ju med bra hästar att man får en speciell feeling för dem. Det är i regel så att de skiljer sig från medelhästar när det gäller ­olika egenskaper och temperament. Det som är ­speciellt med Wellino Boko är att han är väldigt, väldigt snäll. Han vill verkligen jobba och göra rätt för sig i alla lägen.

Vad kände du när han blev skadad? ­Trodde du att han skulle kunna komma tillbaka eller hade du i princip gett upp?

– Han var i aveln en hel säsong men det ­visade sig att han inte hade någon bra spermakvalitet. Av den anledningen tog vi och pro­vade honom en gång till. Man kan inte gå in i ett sådant projekt och tro att det inte ska gå, för då jobbar man i riktig motvind. Jag visste om förutsättningarna – det är svårt att få tillbaka en häst i den här situationen som han är i nu.

– Han fick väldigt mycket tid på sig att läka ut skadan och det är det som har hjälpt honom så här långt. Även uppträningsmässigt fick han ­mycket tid och det har ­också hjälpt honom.

Vad är det för skada han har haft?

– Det är en böjsena som har varit skadad i omgångar. Det är en av de tråkigaste och svå­raste skador som en travhäst kan få. Normalt sett är det svårt att komma tillbaka på den här nivån som Wellino Boko har gjort.

Hur har Wellino Boko ­tagit segerloppet i uttagningen till Olympiatravet?

– Det har inte varit några reaktioner ­efteråt. Han har sett fräsch och fin ut i jobben och har tränat kontinuerligt, även om det inte är speciellt hårt. Jag tycker att hästen ser bra ut.

Han fick spår ett i finalen. Kommentar om spårlott­ningen?

– Jag tycker att det är bästa ­spåret för honom på förhand. ­Sedan hur loppet utvecklar sig vet vi ju inte. Han är inte startsnabb och hade han haft ett andraspår hade han hamnat väldigt långt bak. Här kan han i alla fall hamna mitt i fältet med lite tur.

Hur stor chans har Wellino Boko att vinna Olympiatravet?

– Jag skulle tycka att det vore konstigt om han skulle vinna Olympiatravet. Speciellt med tanke på att han inte är etablerad i högsta eliten och möter hästar som är i toppform. Wellino har ju som sagt bara gått ett lopp och det går inte att begära att han ska vara helt på topp och matcha de andra redan nu.

Men om han skulle vinna, skulle en ­seger vara extra känslomässig med ­tanke på vad som har hänt honom de senaste åren?

– Vinner man Olympiatravet så är det alltid lite extra, vem som än vinner. Men viss roll skulle det spela in att han är den han är. Så det är klart att det vore lite speciellt.

Vem av konkurrenterna tycker du har ­imponerat mest i försöken?

– Det har inte varit någon rejäl körning i försöken, så det har inte varit någon som har behövt imponera. De har sett fina ut men ­förmodligen blir det ett helt annat lopp i finalen.

Hur ser framtiden ut för Wellino Boko ­efter Olympiatravet? Kan Elitloppet ­vara aktuellt?

– Det låter väldigt långt borta tycker jag. Han har inte varit någon typisk sprinterhäst tidigare och aldrig startat över kort distans. Det har heller inte funnits många sådana lopp för honom som tre- och fyraåring. Så det vill jag vänta med att spekulera i, säger Stig H ­Johansson.

FAKTA

Stig H:s sju heta hästar

Wellino Boko

Hingst, sju år, 3 609 856 kronor ­insprunget

— Har kapacitet, motor och löphuvud av allra högsta klass. Hoppas att han får vara med och tävla kontinuerligt framöver. Då kan han visa vilken fin häst han är även i eliten, säger Stig H.

Nu Pagadi

Hingst, sex år, 5 734 181 kronor ­insprunget

— Är ju som alla vet en topphäst i grunden men han har inte ­varit bra på länge. Det finns frågetecken runt omkring honom. Han var dålig senast utan att vi har hittat ­någon anledning till varför han inte gick bra. Det håller vi på att försöka reda ut nu.

Formula One

Hingst, fyra år, 1 177 356 kronor ­insprunget

— Han har visat att han är en riktigt lovande häst. Han var fin i årsdebuten och det är bara att hoppas att han fortsätter på den här nivån. Efter starten på Åby på lördag är det kvalen till Kungapokalen som gäller.

Balticas Yahoo

Hingst, fyra år, obesegrad i fem starter, 260 000 kronor insprunget

— Han har gjort det väldigt bra, överraskande bra får jag säga. Han har inte visat sådana tendenser i träningen innan han började starta som han har gjort på tävlingsbanan. Det är en häst med rätt inställning.

I Won’t Dance

Valack, fem år, 4 712 815 kronor ­insprunget

— Hade ett kanonår som fyraåring i fjol. Nu ska han in i högsta ­eliten och det är omöjligt att sia om hur det går. Känslan är att han kan få svårt att klara sig i högsta divi­sionen.

Joyland Park

Hingst, fyra år, obesegrad i sex starter, 230 000 kronor insprunget (startade även under onsdags­kvällen på Solvalla efter press­läggning av bilagan)

— Det är också överraskande att han har gått så bra. Men han har matchats försiktigt och jag tror att det är en av anledningarna till att han också är obesegrad, även om hästen har gjort det bra.

Sergeant Pepper

Hingst, tre år, obesegrad i tre starter, 110 000 kronor insprunget

— Det är en liten och exteriört ­inte så märkvärdig häst. Men han har en fantastiskt bra inställning och har börjat lovande, säger Stig H.

Michael Carlsson