Ägde Gentleman – här är nya löftet

Foto: kanal75
Egon Håkansson deläger Democrat med sina bästa vänner.
TRAV

Han ägde Gentleman som vann Sprintermästaren och Olympiatravet.

Nu kan Egon Håkansson, 71, ha fått fram en ny stjärna.

Han deläger fyraårige Democrat som startar inom V64-spelet på Solvalla.

– Kan han sänka tiderna med en sekund är han med i toppen av fyraåringskullen, säger han.

För en tid sedan fick elvaårige Gentleman lägga tävlingsskorna på hyllan. Hästen som vann 21 av 51 lopp och tjänade 4,8 miljoner, inledde karriären hos Stefan Hultman där han tog flera storsegrar, bland annat Sprintermästaren på Halmstadtravet. Som äldre häst kom höjdpunkten under 2007 då han vann Olympiatravet med Thomas Uhrberg i vagnen i Kari Lähdekorpis regi. En som följde hästen genom hela karriären var ägaren Egon Håkansson.

– Det var en underbar tid. Jag menar att Gentleman var en av de största talanger som har funnits. Han var favorit i kvalen till varenda storlopp och stod i 1,20. Där vann han överlägset men galopperade oftast i finalerna, säger Håkansson.

”Uppfann” Olympiatravet

Höjdpunkten var när Gentleman vann Olympiatravet – ett lopp som Egon Håkansson "uppfann".

– Jag höll på mycket med sådant och jag blev känd för att ha massa idéer. Den olympiska kommittén kom och ville ha hjälp. Då höll jag på och funderade på det och kom fram till att vi borde göra något med travet, det låg ju nära till hands. Det blev bra. Det var roligt att vinna loppet.

– Det var höjdpunkten. Om man tar ett enstaka lopp. Men det var väldigt roligt att vinna Sprintermästaren också, tillägger han.

”Enorm häst”

I dagsläget äger Egon Johansson tre hästar. En av dem är fyraårige Democrat, som han deläger med sina bästa vänner. Hästen tränas av Kari Lähdekorpi, som har talat gott om talangen. Men någon ny Gentleman tror inte Egon att han har fått fram.

– En ny Gentleman tror jag inte att man får. Han var en enorm häst. Hultman ringde mig och sa att han skulle vinna Elitloppet, det var bara att lira, ha ha.

– Men Democrat blir bättre och bättre. Han har haft otur. Vi hade honom hos Walmann, men då drabbades alla hästar av kvarka, där tappade de mycket. Men just nu ser det bra ut, jag tror att han kommer bli bättre och bättre.

Hur ser hästens planer ut för året?

– Vi har inga hittills. Han är anmäld till Breeders´ Crown och Kungapokalen. Om han fortsätter att utvecklas och kan sänka sina tider med en sekund, då är Democrat med i toppen av fyraåringskullen, menar Egon Håkansson.

Tror på sin häst

På onsdag startar Democrat som en av favoriterna inom V64-spelet, då det är superjackpott med 20 miljoner på Solvalla.  Ägaren tror mycket på sin häst.

– Jag är bara rädd för Aggas Dyring. De står emellan dem. Han står hårt inne och har startat mindre än alla andra, men han är med och gör upp om det. Jag tror att han kommer gå i ledning, men jag känner att han nog går bättre bakifrån, förklarar Håkansson.