– Maharajah är ännu bättre nu

Foto: ALN
TRAV

På lördag är han tillbaka på banan.

Efter ett par månaders uppladdning är Maharajah redo för den nordiska storloppssäsongen.

Första uppgiften: Valborgsfirande i Umeå.

Andra uppgiften: revansch i Oslo Grand Prix.

I vintras stångades svensk travsports största fixstjärna Maharajah med Frankrikes bästa hästar i deras lejonkula Vincennes strax utanför Paris. I huvudnumret Prix d´Amerique samt i Prix de France fick han nöja sig med andraplatsen bakom franske fenomenet Ready Cash, men i Prix de Belgique och Prix de Paris blev det seger. Totalt sprang Maharajah på fyra starter in 5,3 miljoner kronor.

– Vi fick flera härliga svar som konstaterade vad vi hade trott, att han skulle fungera väldigt bra där nere. Jag tycker att han gjorde fyra fantastiska lopp, säger hästen tränare Stefan Hultman.

Efter ett par veckors välförtjänt vila har Maharajah ägnat våren åt träning och Hultman är nöjd med sin topphäst.

– Han har tagit Frankrikestarterna på ett väldigt bra sätt. Jag måste säga att han känns bättre nu än före Frankrike.

"Elitloppet det största"

Redan nu är siktet inställt på nästkommande vinters storlopp i Frankrike. Men först väntar en sommarsäsong hemma i Norden.

– I grova drag är planen att han ska starta åtta, nio gånger i år med en träningsperiod under sommaren. Men man får inte låsa sig vid någon plan utan man måste vara flexibel och försöka ha fingertoppskänsla.

Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj är loppet med stort l under sommarhalvåret i Norden. Där har Stefan Hultman varit med många gånger och 2003 vann hans From Above loppet. Maharajah är en självklar deltagare i årets upplaga, om Hultman väljer att ta ut honom där vill säga.

– Jag gillar att det surras om Elitloppet. För mig är det det största man kan vara med i och jag skulle inte byta min seger i Elitloppet med From Above mot allt smör i Småland. Det är med marginal det största jag har vunnit. Men det är Maharajah som får bestämma var han ska starta. Jag matchar efter hur han är och det gäller att ha den där fingertoppskänslan. Han är ingen häst man startar i Elitloppet bara för att delta.

Valborg i Umeå och revansch i Oslo

Vad som komma skall och vilka lopp som kan bli aktuella framöver kan Maharajah ge en fingervisning om i helgen. Då gör han långresan från Ekerö utanför Stockholm till Umeå för att fira Valborg med en start i Guldbjörken (V75-3).

– Det är lite svårt att säga riktigt var han står formmässigt men förhoppningen jag har är att han ska vara så bra att det är okej att åka till Oslo. För ska vi starta i Olso Grand Prix, som ser ut att bli ett riktigt getingbo med världens kanske bästa hästar, måste han vara bra.

Lever Maharajah upp till förväntningarna på lördag är alltså nästa start planerad till norska miljonloppet Oslo Grand Prix 15 maj. Där har Stefan Hultman revansch att utkräva. För två år sedan såg hans Triton Sund ut att gå mot segern när Russel November kom farande sista biten och i fjol var det Maharajah som strax före mål fick se sig förbisprungen av Lisa America.

– 100 meter från mål hade jag nästan räknat in segern för bägge två. Man ska inte vara sur när man är tvåa i Oslo Grand Prix men det är lite snöpligt när de torskar på det sättet och det klart att jag är revanschsugen, säger Hultman och tillägger:

– Jag hoppas att Maharajah går ut och är så fin som han känns i Umeå och därefter kan gå vidare till Oslo och göra ett fantomlopp. Sedan är det angenäma problem hur vi ska matcha honom efter det.

Ola Johansson/Kanal 75