Här får hästen panik – börjar sparka kusken

Foto: youtube
TRAV

Kusken testade en ny utrustningsdetalj – för första gången.

Plötsligt fick hästen panik och sparkade mot 31-årige Riccardo Bianchi.

– Jag kunde inte göra någonting men hade mycket tur, säger Bianchi.

Här är skräckbilderna som kunde ha kostat travlärlingen Riccardo Bianchi livet. För en vecka sedan på Jägersro var Bianchi ute och värmde femårige Chapeau Bas som testades med en ny utrustningsdetalj. Hästen gick med rycktussar i öronen för första gången och när kusken testade att rycka dem blev hästen rädd och fick panik.

”Var mitt fel”

Chapeau Bas började panikslå mot kusken som flydde situationen genom att slänga sig ur vagnen efter att ha blivit träffad på armen av hästens ben och hovar. Bianchi var snabbt uppe på benen och hästen klarade sig utan större skador – trots att han trasslade in sig i vagnen då han skenade.

– Det var mitt fel att det hände. Vi provade rycktussar och han reagerade lite för mycket på det, jag trodde aldrig att han skulle göra så. Han reagerade starkt men jag hade mycket tur för han sparkade mig bara lite på handen, säger Bianchi.

Vad tänkte du när det hände?

– Jag hade ingen tid att göra någonting. Han reagerade direkt när jag ryckte tussarna men jag hade lite tur för jag hade benet på höger sidostång, annars kan han ta mitt ben. Hästen hade också tur för han fick bara en liten skada på vänster bakkota men det är inget farligt. Vagnen gick det inte så bra med, men det spelar ingen roll.

Blir du rädd att köra i fortsättningen?

– Nej, det är inga problem. Men man blir lite försiktig men det är ingen fara. Jag sitter ganska långt bak i vagnen och gillar att ligga lite bakåt, det kanske var det som gjorde att jag hade tur, säger Riccardo Bianchi.