ATG:s nyhet – spela V75 ihop med Finland

TRAV

Vi spelar redan V75 med Norge.

Nu är det dags att spela med vårt östra grannland, Finland.

Det meddelade ATG under en presskonferens i dag.

– Det ser jättespännande ut, säger stortränaren Timo Nurmos.

Vid kommande årsskifte sker en spelhistorisk ändring i vårt grannland Finland. Då tar Fintoto, Finlands motsvarighet till svenska ATG, över samtliga spelformer på hästar. Tidigare har Veikkaus, Finlands motsvarighet till Svenska Spel, haft rättigheterna till V5 och V75.

”Satsar otroligt stort”

I och med att ATG:s stora samarbetspartner nu tar över all spel på hästar i Finland så kommer ATG tillsammans med Fintoto anordna en gemensam V75-omgång. Den sjunde januari 2012 körs V75 på Vermos travbana och då kommer svenska och finska hästar och spelare möta varandra. En vanlig lördag omsätter V75 i Finland fem miljoner kronor men i och med samarbetet med ATG blir omsättningen runt 80 miljoner kronor. På ett pressmöte på Solvalla under onsdagen släppte ATG nyheten.

– Det här kommer fungera som en V75:a på Momarken. Vi tävlar efter det finska reglementet, men vi har svenska spelformer och tider. Målsättningen är att hälften av hästarna inom V75 är svensktränade. Vi kommer satsa med olika transportstöd och göra olika saker. Finland satsar otroligt stort på prispengar den här dagen och vi kommer försöka göra så många aktiviteter som möjligt. Vi vill göra allt vad vi kan för att det här ska bli en bra start för Finland. För Finland är det en enormt stor dag, att spela för 80 miljoner i stället för fem miljoner så vi hoppas det blir en bra start. Genom det här kommer vi öppna ett närmare samarbete, vi hoppas kunna öka utbytet.  Vi ska givetvis ha lopparkiv, försöka skapa så bra underlag så man kan tippa och spela på det här. Enda V75-dagen som är bestämd 2012, de andra V75 dagarna kommer spikas i samband med ett möte vid Elitloppet i maj.

Tränarna positiva

Solvallas stortränare, Stig H Johansson och Timo Nurmos, är mycket positiva till nyheten.

– Det är högsäsong på Solvalla på vintern, så det kanske är lite lurigare på det viset. Men jag tycker vi tränare och hästägare har lite ansvar mot finnarna. Ett affärsutbyte med dem är viktig, nu har jag och Timo (Nurmos) många kunder från Finland men de måste vara drivkraftiga och starka själva och vi ska få ett samarbete, säger Stig H Johansson.

– Det ser jättespännande ut, jag kommer från Finland och ser mycket positivt på det här. Jag kommer försöka starta så många hästar som möjligt, säger Timo Nurmos.