Publikfavoriten är tillbaka

TRAV

Fyra i derbyt, trea i Breeders´Crown och närmare miljonen insprunget.

Publikfavoriten G.H.Nemo hade en storslagen fyraåringssäsong.

I år ska han ta klivet upp i den äldre eliten.

– Femåringskullen är så bra så det behöver inte vara svårare att möta äldre hästar, säger tränaren Maria C Karlsson inför tisdagens årsdebut.

Foto: Lars Jakobsson
På tisdag är Maria C Karlssons, och publikens, favorit G.H.Nemo tillbaka på tävlingsbanan. Foto

De stora travloppen domineras i regel av tränargiganter som Stig H Johansson, Stefan Hultman, Roger Walmann, Lutfi Kolgjini och Åke Svanstedt. Kanske är det därför som framgångsrika hästar från mindre tränare ofta blir extra populära hos publiken. Alla älskar ju en underdog. G.H.Nemo är precis en sådan häst. Han är en av fem hästar på travskoleläraren Maria C Karlssons träningslista och hans framgångsrika framfart på tävlingsbanorna har gjort honom till en publikfavorit.

– Det verkar som att många har koll på honom och följer honom. Det är såklart kul och beror nog mycket på att han är amatörtränad, säger Karlsson, som efter fjolåret fick prestigefulla Helan Ann Johanssons pris på Hästgalan i januari.

– Det var helt fantastiskt! Jag hade inte en tanke på att jag kunde få priset. Att uppmärksammas för att jag har arbetat med travets ungdomsverksamhet i många år och sedan också fått fram en så bra häst var jätteroligt.

Grövre och divigare

G.H.Nemo har under sina första tävlingssäsonger mött tuffast tänkbara motstånd i kullen född 2006. Som treåring tog han sig till final i både E3 och Svenskt Travkriterium och i fjol var han med och slogs om de främsta placeringarna i Svenskt Travderby och Breeder´ Crown. 1,4 miljoner kronor insprunget har det blivit så här långt och efter sex månaders tävlingsuppehåll är han nu redo för årsdebut.

– Han har övervintrat bra. Uppehållet har blivit lite väl långt men träningsförhållandena har varit svåra i vinter och vi har varit rädda om honom när underlaget har varit stenhårt.

Skiljer sig G.H.Nemo anno 2011 mot G.H.Nemo anno 2010?

– Man blir lite hemmablind när man ser honom varje dag men han har blivit grövre. Och jag tror att han vet att han är bra för han har blivit lite divig. Han är bortskämd och gör lite som han vill. Men han är snäll, han vet inte att han är hingst, säger Karlsson och skrattar.

Vilka förväntningar har du på honom inför säsongen?

– Det är alltid spänt inför en årsdebut och jag vågar inte sikta för högt innan vi ser hur han kommer igång. Men jag tror att han kan ta klivet upp i den äldre eliten. Det finns otroligt många fina femåringar och de sprang ju inte ifrån honom i fjol, så jag hoppas att han hänger med i år också. Och femåringskullen är så bra så det behöver inte vara svårare att möta äldre hästar.

Redan i tisdagens lopp hemma på Axevalla ställs G.H.Nemo mot äldre kamrater. Ordinarie kusk Jörgen Westholm är avstängd och istället får Håkan K Persson förtroendet i sulkyn.

– Håkan är precis som Jörgen väldigt lugn och sansad så det passar bra. Han får köra ett snällt lopp så får vi se hur långt det räcker. Det är flera jättebra hästar som är mer igång med i loppet och G.H.Nemo behöver kanske något lopp för att hänga med dem. Även om vi tränat ordentligt kör man ju inte de tiderna i jobb direkt. Men han känns fin.

Framtiden får utvisa hur G.H.Nemo klarar att ta steget från unghästcirkusen till den äldre eliten. Men att han har alla förutsättningar för att även fortsättningsvis charma publiken står klart.

Ola Johansson/kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM