Tarzan: Det sitter i huvudet på honom

Foto: ALN
Stefan Melander och Iceland.
TRAV

Iceland galopperade igen – för tredje gången i rad.

Nu är tränaren Stefan Melander orolig för framtiden.

– Det är absolut inte bra, men hästen känns skitfin så jag har ingen aning om varför han galopperar, säger ”Tarzan”.

För snart ett år sedan vann Stefan Melanders stjärna Iceland Elitloppet på Solvalla inför 30 000 travfans på Solvalla. Men i år är hästen inte alls aktuell för Elitloppet.

Anledningen: Hästen har galopperat i de tre senaste loppen.

I lördags avgjordes Finlandia Ajo och Iceland var mycket betrodd av spelarna. Men precis som i de två föregående starterna galopperade Iceland direkt från start och försvann från segerdiskussionen. Efter galoppen gjorde Iceland ett fenomenalt lopp och spurtade in som femma i mål men galopperna är något som oroar tränaren.

– Jag är mest nöjd med att hästen kändes bra när jag värmde, han var ruggigt fin och Johnny var jättenöjd med honom. Galopperna får vi reda ut senare men jag har ingen aning om varför han galopperar. Det är inte bra att en häst galopperar tre gånger i rad och det ser svårbedömt ut för framtiden. Det sitter nog i huvudet på honom.

– Tv-Åsa trodde att galoppen förra gången berodde på det halvstängda huvudlaget, men nu gick hästen med ett helstängt så det var nog inte det som spökade, säger Melander.

Vad säger du om hästens insats efter galoppen?

– Han hoppade bort jättemycket och sen gick han riktigt bra. När han fick luckan sista biten sköt han till jävligt bra och det positiva var att hästen kändes otroligt bra, både innan och under loppet. Han har ingen formtopp, men är på väg uppåt tycker jag.

”Katastrofbana”

Iceland har flera gånger tidigare visat att han ogillar tunga och svårbemästrade banor. Kort innan Finlandia Ajo kom regn vilket gjorde banan dålig – något som Melander tror kan ha gjort att hästen galopperade.

– Han är totalt oduglig på tung bana, han gillar inte det och nu blev det en katastrofbana. När vi kom dit var det kanon, men de hade otur och det kom störtregn innan loppet. Det slutade regna ett tag men fem minuter innan defileringen började det regna igen och banan var otroligt dålig. Det är lika för alla, men han är missgynnad av det och galoppen kan ha berott på det.

Du sa efter förra starten att du skulle försöka prata med hästen och få kontakt med honom, har du gjort det?

– Nej, jag har inte gjort det. Scarlet Knight (pappa till Iceland) hade aldrig några problem men den här har problem men jag har faktiskt inte gått igenom och pratat med honom efter den här galoppen. Jag ser honom i hagen utanför mitt fönster och han ser glad ut men du har rätt, jag borde prata med honom och försöka få kontakt.

När får vi se Iceland på banan igen?

– Om jag gör en start inom den närmaste tiden så blir det på Solvalla den 18:e maj.

Känns en Elitloppstart långt borta?

– Det kan vara jättelångt bort, det är förmodligen så, säger Stefan ”Tarzan” Melander till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM